02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Еликсирът на младостта е мит, но ген, наречен Nanog може да има същия ефект

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 август 2016 в 09:00 43330
Снимка: Boston Globe

Учените смятат, че е възможно да се обърне процеса на стареене - нов изследователски пробив може да помогне и за лечението на заболявания като атеросклероза, остеопороза и болестта на Алцхаймер.

Повечето твърдения за терапии срещу стареене са отхвърлят като псевдонаука или измама. Но случаят не е такъв. 

В статия на редакторът на Nature Reports Stem Cells  Моня Бейкър (Monya Baker) от 2009 г. пише, че генът Nanog може да активира спящи клетъчни процеси, в частност, регенеративните свойства на недиференцирани ембрионални стволови клетки. Тези биохимични реакции са свързани с предотвратяването на отслабването на костите, запушването на артериите и други свързани с възрастта физиологични изменения. 

Публикация в списанния Stem Cells на изследователи от Университета в Бъфало показва, че генът Nanog може да обърне процеса на стареене в зрели стволови клетки.

Стареенето е нормален биологичен процес. Но човешкото тяло е оборудвано да се противопоставя на процеса, доколкото е възможно, пише Science Daily.

За борба със стареенето организмът ни има неспециализирани клетки, способни да възстановяват повредени органи - възрастни стволови клетки. Всяка тъкан в тялото съдържа стволови клетки и при нормални обстоятелства тези клетки реагират, когато е необходимо. Проблемът е, че с възрастта броят на стволовите клетки, които функционират ефективно, намалява. Някои учени смятат, че ако организмът получи по-голям запас стволови клетки или ако ефектът на стареене на стволовите клетки бъде намален, по общият ефект на старение на човешкото тяло може да се забави. Nanog изглежда е ключът към това.

"Нашите изследвания на Nanog ни помагат да разберем по-добре процеса на стареене и в крайна сметка как да го обърнем", обяснява Стелиос T. Андреадис (Stelios T. Andreadis), професор от Университета в Бъфало и водещ автор на изследването.

На изображението от ляво на дясно: функциониращи стволови клетки, стволови клетки, които вече не функционират поради синдром на Хътчинсън-Гилфорд (HGPS), и стволови клетки, преди не функционирали поради HGPS, но са рестартирани от генът Nanog.
Източник: Стелиос Андреадис.

За изследването научният екип въвежда Nanog във възрастни стволови клетки. Установено било, че Nanog активира два важни клетъчни пътища, наречени Rho-associated protein kinase (ROCK) и Transforming growth factor beta (TGF-β). Тези пътища активират един спящ протеин (наречен актин), който изгражда цитоскелета, нужен на стволови клетки, за да образуват мускулни клетки. Процесът възстановява регенеративните свойства на стволовите клетки. Досега ефектът е демонстриран със скелетните и сърдечните мускулни клетки. На основата на тези мускули учените се надяват един ден да могат да противодействат на състояния като атеросклероза и остеопороза.

Така изследването показва, че активирането на стволовите клетки от Nanog може да забави процеса на стареене. Изследователите са особено заинтересовани от връзката между гена и застаряването при заболяване, наречено синдром на Хътчинсън-Гилфорд. Това е изключително рядко генетично заболяване, чиито симптоми, наподобяващи характеристики на стареенето, се проявяват в много ранна възраст. Друга област, където ефектът може да постигне полезни резултати, е болестта на Алцхаймер.

Може би е възможно, въпреки че това ще изисква допълнителни проучвания, за да се обърне стареене. Като част от изследването, учените се надяват да разработят лекарство, което да репликира действието на Nanog.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.