Естествен микроелемент може да помогне за възстановяването на паметта

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2022 в 00:01 17474 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Селенът – микроелемент, който се среща в много храни – може да обърне когнитивното въздействие на инсулта и да засили когнититивните функции и паметта в застаряващите мозъци според изследване на Университета на Куинсланд.

Проучванията за въздействието на упражненията върху застаряващия мозък установяват, че нивата на протеинов ключ за транспортиране на селен в кръвта са били повишени от физическа активност, съобщава д-р Тара Уокър, водещ изследовател на проучването.

"През последните 20 години знаем, че упражненията могат да създадат нови неврони в мозъка, но всъщност не разбрахме как", отбелязва д-р Уокър.

Изследователският екип проучва дали хранителните добавки със селен могат да възпроизведат ефектите от упражненията.

„Нашите модели показаха, че добавянето на селен може да увеличи генерирането на неврони и да подобри когнититивните функции при възрастни мишки“, разказва д-р Уокър.

„Нивата на новото поколение неврони намаляват бързо при възрастните мишки, както и при хората.

„Когато на мишките бяха дадени добавки със селен, производството на неврони се увеличи, обръщайки когнитивните дефицити, наблюдавани при стареенето."

Селенът е основен микроелемент, абсорбиран от почвата и водата и се намира в храни като зърнени храни, месо и ядки, като най-високи нива се съдържат в бразилските орехи.

Учените също така тестват дали селенът ще окаже влияние върху когнитивния спад, който понякога се наблюдава след инсулт, което може да повлияе на паметта и способността на хората да учат.

„Младите мишки са наистина добри в задачите за учене и памет, но след инсулт те вече не могат да изпълняват тези задачи“, обяснява д-р Уокър.

„Открихме, че дефицитите в ученето и паметта на засегнатите от инсулт мишки се връщат към нормалното си състояние, когато им се дават добавки със селен."

Д-р Уокър подчертава, че резултатите отварят нов терапевтичен път за засилване на когнитивните функции при хора, които не могат да тренират поради лошо здраве или напреднала възраст.

„Въпреки това, добавките със селен не трябва да се разглеждат като пълен заместител на упражненията и при предозиране могат да бъдат вредни", отбелязва д-р Уокър.

„Човек, който получава балансирана диета от плодове, ядки, зеленчуци и месо, обикновено има добри нива на селен.

„Но при по-възрастните хора, особено тези с неврологични заболявания, добавките със селен могат да бъдат полезни."

Справка: Odette Leiter et al, Selenium mediates exercise-induced adult neurogenesis and reverses learning deficits induced by hippocampal injury and aging, Cell Metabolism (2022). DOI: 10.1016/j.cmet.2022.01.005

Източник: Natural mineral may help reverse memory loss
University of Queensland

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !