03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ето как вървят най-малките животни с крака (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 август 2021 в 08:54 68270
Те ходят като големите. Кредит: Lisset Duran

Бавноходките несъмнено са странни. Може да ги дехидратирате в стъкло, след това да ги изстреляте с пистолет и след като ги хидратирате отново - и пак ще останат живи. Те са шампиони по оцеляване.

Но има много други загадъчни неща за тях. Като начало, как ходят тези малки същества?

В крайна сметка те са едни от малкото малки животни с меки тела, които могат да ходят, плюс това са едни от най-малките животни с крака, за които знаем.


Бавноходките ходят върху мек гел. (Nirody et al., PNAS, 2021)

„Едно от най-готините - и първоначално най-изненадващите - неща, свързани с пешеходните преходи за мен, беше колко ... добре се справят с това“, пише в Twitter биомеханикът от Университета Рокфелер Жасмин Нироди (Jasmine Nirody).

"Те имат равномерна походка и изглежда забележително както много, много по-големи животни!"

И така, Нироди и колегите й са записали ходещите бавноходки от вида Hypsibius dujardini, за да анализират тяхната походка и координация на краката и можем да се насладим на резултатите.

Бавноходка, ходеща по по-твърд гел.  Кредит: Lisset Duran

"Не ги принуждавахме да правят нищо. Понякога те са наистина спокойни и просто искат да се разходят по основата", разказва Нироди. „Друг път виждат нещо, което им харесва и хукват към него“.

Екипът взема бавноходки и ги разхожда по различни повърхности, като установи, че моделът им на стъпване е много подобен на насекомите - въпреки че двете групи са с невероятно различни размери и са изградени от напълно различни неща и по много различен начин.

Бавноходка, ходеща на твърд гел с видими нокти. (Nirody et al., PNAS, 2021)

Екипът също така записва малките същества, които се опитват да ходят по гладко стъкло (те не стигнаха много далеч по гладката повърхност), и върху гелове с две различни нива на твърдост, за да разберат как това променя тяхното ходене в различните условия.

Предполагаемо чувстваща се зле бавноходка върху стъкло. (Nirody et al., PNAS, 2021)

"Откриваме, че бавноходките адаптират своето движение към "галопиращ" модел на координация, когато ходят по по-меки основи", пише екипът в нов документ.

"Тази стратегия се наблюдава и при членестоногите за ефективно придвижване върху течащи или гранулирани субстрати".

Защо бавноходките ходят толкова силно наподобяващо насекомите, все още е отворен въпрос. Изследователите не са сигурни дали може да имат потенциален близък общ предшественик с насекомите или характерите на походката са еволюирали отделно в двата организма.

Справка: 

Tardigrades exhibit robust interlimb coordination across walking speeds and terrains
Jasmine A. Nirody, Lisset A. Duran, Deborah Johnston, and Daniel J. Cohen
PNAS August 31, 2021 118 (35) e2107289118; https://doi.org/10.1073/pnas.2107289118

Източник: This Is How Tardigrades Walk, And We Were Not Ready For The Footage
JACINTA BOWLER, ScienceAlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.