Футболът е виновен за появата на Зика в Бразилия, твърди изследване

Никола Кереков Последна промяна на 11 април 2016 в 13:50 5338 1

Кредит Nicolas Celaya/Xinhua Press/Corbis

Дали манията по футбола помогнала на вируса Зика да стигне до Америка?

Вирусът Зика, който вече вилнее в двете Америки, е бил пренесен там от един единствен човек - най-вероятно полинезиец, участник във футболен турнир в Бразилия - две години преди вирусът да бъде засечен миналата година.

Откритието и скорошните промени в миграцията на хората, предполагат, че трагедията със Зика може скоро да се повтори и с някой друг, до момента силно подценяван вирус, циркулиращ в Южното полукълбо.

Зика вирусът се пренася от комарите от род Aedes. Естественото му местообитание е Африка, но още през 60-те години на миналия век се е разпространил и в Югоизточна Азия. През 2007 г. се прехвърля на остров Йап в Микронезия, а през 2013 г. се появява и във Френска Полинезия и на други тихоокеански острови. 

Появата на Зика за пръв път в двете Америки е била докладвана в Бразилия през май миналата година и оттогава вирусът е инфектирал стотици хиляди хора в общо 33 държави. Трупат се все повече доказателства за връзката между вируса Зика и неврологичното заболяване синдром на Guillaine-Barré и рязкото повишаване на честотата на микроцефалия и други родилни дефекти при бебета, родени от жени, инфектирани по време на бременността - феномен, наблюдаван също и в Полинезия.

"За по-малко от година статутът на Зика се промени от леко тропическо заболяване до такова със сериозни последствия за общественото здраве," коментира наскоро Маргарет Чан (Margaret Chan), ръководител на Световната здравна организация (СЗО). "Колкото повече разбираме, толкова по-лоши започват да изглеждат нещата."

Проследяване на пътя на Зика

Оливър Пибъс (Oliver Pybus) и колегите му от Оксфордския университет са сравнили генетичните секвенции на седем Зика вируса от Бразилия с такива от Полинезия. Бразилските и полинезийските секвенции са толкова сходни, че епидемията в Бразилия най-вероятно е дошла от Полинезия, е заключението на учените.

Освен това, бразилските вируси са толкова близки, че вероятно произхождат от един и същи вирус. "Това означава, че човек с инфекцията е бил ухапан от комар, което е дало началото на верижната инфекция, която продължава до днес," твърди Пибъс.

Както всички вируси, Зика мутира, докато се разпространява. Тъй като мутациите се придобиват с предвидима скорост, екипът на Пибъс е успял да използва генетичните секвенции, за да определи кога вирусът Зика е започнал да циркулира в Америка - някъде между май и декември 2013 г.

Първият случай в двете Америки може би е бил в Бразилия. Полинезийците идващи за организирания от FIFA турнир за Купата на конфедерациите през юни биха осигурили добра възможност за комарите да се заразят и да разпространят вируса.

Въпреки това, не можем да сме абсолютно сигурни, че първият случай е бил в Бразилия, смята Пибъс. Има два странни случая, които ни навеждат на мисълта, че това не е така. Зика е открит в кръвни проби в Хаити през 2014 г. А бременна жена от Швейцария, която се оженила в Доминиканската Република, разположена също на остров Хаити, през август 2013 г., родила момче с микроцефалия, което обикновено е много рядко състояние.

Миграционна експлозия

При всички случаи, никак не е изненадващо, че ни отне две години да засечем вируса, коментира Пибъс. Симптомите на вируса много наподобяват тези на близките вируси денга и чикунгуня, които активно циркулират в района. Първите няколко стъпки на експоненциално разпространение на такъв вирус включват много малко случаи - докато в един момент броят на случаите стана лавинообразен.

Малко вероятно е Зика да бъде последният прескачащ през континентите вирус. Преди две години чикунгуня, който също се пренася от комарите Aedes, прескочи от Азия в Южна Америка. Пибъс твърди, че все повече хора пътуват между държавите в Южното полукълбо, които имат сезон на активно размножаване на комарите по едно и също време. Така може някой да се зарази в една и да разпространи вирус в друга част на света в рамките на едно пътуване.

Според Обединените нации хората, мигриращи с цел работа в Южното полукълбо е нараснал от 60 на 80 милиона годишно от 2000 г. насам и сега надминава броя на хората мигриращи на север.

По материали от: Science, DOI: 10.1126/science.aaf5036

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

11.04 2016 в 19:16

Ако предположението за футбола е вярно, вероятно е крайно време да започнем да работим за един свят без футбол. По всичко изглежда че от него са загинали повече хора, отколкото от ядреното оръжие. По вродени дефекти също води убедително.