Геномът на антракса разкрива тайни за съветските биологични оръжия

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 август 2016 в 10:53 10398 0

Олга Вяткина посещава гроба на сина си, един от 66-те, загинали в катастрофата в Свердловск през 1979 г. в Съветския съюз.

Американски учени успяха да извлекат ДНК от антракс (сибирска язва) от телата на две жертви на епидемията, която настъпи в Свердловск през 1979 г. в резултат от освобождаване на спори от тайна лаборатория.

Учените са успели да дешифрират генома на микроба и да научат повече за съветските биологични оръжия, разказва Sience news.

Проучването е в процес на проверка и е публикуван днес на сървъра за предпечат bioRxiv.

Някои го наричат ​​"биологичният Чернобил." На 2 април 1979 г. поток от спори на антракс случайно се освобождава от тайна лаборатория за биологични оръжия в Свердловск. Носен от слаб вятър облакът се придвижва на югоизток, образувайки 50-километрова пътека от болест и смърт както сред хората, така и сред животните.  Най-малко 66 души загубват живота си, преди властите да разберат причината за катастрофата.  Това е най-смъртоносното избухване на заразяване с антракс, причинено от човека, в историята. 

Сега 37 години по-късно, учените са успели да изолират ДНК на патогена от телата на две човешки жертви. Изследването отговаря на един от многото въпроси за нелегалната програма за биологична война на Съветския съюз. То показва, че учените не са се старали да модифицират щама на антракса, за да го направят по-устойчив на антибиотици или ваксини. Ако го бяха направили, съветските биологични оръжия щяха да станат още по-смъртоносни.

Проучването може да се окаже полезно, ако в ръцете на биотерористи някога попадне антракс.

Свердловският щам на антракс се различава само с 13 базови двойки от обикновения.

"Изследването ни дава молекулни пръстови отпечатъци", коментира Роланд Груно (Roland Grunow), експерт по антракс в Института Кох в Берлин, който не е участвал в изследването. "Ако регистрираме този щам отново, ще можем да кажем, че това е щам, който се е произвеждал в огромни количества в Свердловск".

Антраксът се причинява от бактерията Bacillus anthracis . То е изключително подходящ за използване в биологични оръжия, защото бактерията произвежда спори: малки сухи капсули, които могат да оцеляват в латентно състояние в почвата в продължение на много десетилетия. Спорите могат да се превърнат в оръжие и доставени в огромни количества, с трилиони, като невидим и без мирис аерозол. Когато се загнездят в човешкия бял дроб, те могат да причинят тежка инфекция и ако не се лекуват с антибиотици, убиват 90% от инфектираните хора.

Откритието на американските учени ще позволи да се провери, дали наистина Русия е унищожила всичките си биологични оръжия през 1990 година.

Антраксът е любимо оръжие за биотерористите. През юни 1993 г. членовете на японския култ Аум разпространяват бактерията в една сграда в Токио. За щастие, те правят грешка и използват щам, който е безвреден за хората. Малко след атаките в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. антракс на прах е изпратен до няколко политици и журналисти по Източното крайбрежие на САЩ -  22 души са заразени и пет загиват.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !