Гледайте на живо: Първият полет на хеликоптера Ingenuity на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2021 в 00:00 15105 0

Кредит: NASA / JPL-Caltech / ASU

НАСА насрочи за около 14:00 ч. EDT  в понеделник, 19 април, първия полет на своя хеликоптер Ingenuity, съобщава космическата агенция.

Първият полет на 4-килограмовия хеликоптер, пристигнал на Марс на 18 февруари с роувера-майка Perseverance, се отлага вече няколко пъти. Той докосва повърхността на Марс на 4 април и преминава през различни тестове и проверки. Хеликоптерът оцелява през първата си нощ сам, извън Perseverance, на мразовита повърхност на Марс, преминавайки първия си тест.

През миналия уикенд екипът на Ingenuity идентифицира софтуерно решение за проблема с последователността на командите, идентифициран на 49-ия марсиански ден или сол (9 април) по време на планиран тест за високоскоростно завъртане на роторите на вертолета.

Тестовото въртене на перките от въглеродни влакна на марсианския хеликоптер Ingenuity могат да се видят в това видео, заснето от инструмента Mastcam-Z на борда на марсохода Perseverance на NASA на 8 април 2021 г., 48-ия марсиански ден или сол, от мисията. Кредит: NASA / JPL-Caltech / ASU

Инженерите от лабораторията за реактивно задвижване на НАСА решават да модифицират и преинсталират софтуера за управление на полета на Ingenuity, процес, който отне няколко дни. НАСА публикува съобщение в петък вечерта, че Ingenuity е завършил тест за въртене на пълна скорост и предстои решение за следващата дата на полета. Малкият хеликоптер чака на повърхността на кратера Джезеро на Марс, докато инженерите на НАСА тестват и преинсталират полетния софтуер.

Данните от първия полет ще се върнат на Земята няколко часа след автономния полет. Предаването на живо ще започне в 6:15 ч. EDT (13:15 българско време), докато екипът на хеликоптера се подготвя за получаване на данните от марсианския хеликоптер в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА (JPL). 

Въпреки че Ingenuity не е основният фокус на мисията на марсохода Perseverance - която е да търси признаци на живот и да взема проби от марсианска почва - малкият хеликоптер може да осигури напредък в изследването на човека на Марс и други небесни тела. Марсоходи като Perseverance нямат възможност да знаят какво може им предстои по пътя им. Но малък летателен апарат като Ingenuity може да стане разузнавач, летящ пред марсохода, за да му помогне да избегне препятствия по повърхността на Марс и да стигне до области, до които други роувъри не биха могли да достигнат.

След като излети, Ingenuity ще се изкачи на около 3 метра, след което ще се задържи на място за 30 секунди, преди да се спусне обратно на повърхността. Камерата от долната му страна ще прави 30 снимки в секунда на  повърхността. По-голяма камера ще бъде обърната към хоризонта и ще снима снимки, докато е в полет, а в същото време камерите на Perseverance ще правят снимки на Ingenuity, докато лети.

Кредит: NASA / JPL-Caltech / ASU

Източник: NASA to Attempt First Controlled Flight on Mars As Soon As Monday, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !