07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гледайте на живо "огнения пръстен" на слънчевото затъмнение днес от 9:45 (стрийм, видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 септември 2016 в 08:00 95700
Снимка: www.orange.mu

Слънчевото затъмнение днес, четвъртък, 1-ви септември, от 9:45 българско време ще бъде пръстеновидно, защото Луната ще бъде в по-отдалечена част от орбитата си около Земята и Слънцето ще изглежда като огнен пръстен около Луната.

За съжаление то няма да бъде видимо от България, а само от някои части на Африка, остров Мадагаскар и Югозападната част на Индийския океан.

Сайтът на автоматизираната система телескопи Slooh обаче ще ни даде възможност, включвайки на живо картина от телескопите си от няколко различни места в Африка и извън пределите на континента, да се насладим на това рядко астрономическо явление.

Излъчването ще преследва сянката на Слънцето през по-голямата част на африканския континент, следвайки пътя на пръстеновидното слънчево затъмнение. Излъчването ще започне от флагманската обсерватория на Slooh в Института по астрофизика на Канарските острови, преди да премине от територията на континента от Южна Африка, Танзания, Мадагаскар, и накрая остров Реюнион. По време на предаването Пол Кокс (Paul Cox) ще води зрителите в това пътуване през почти 10 000 км във втория по големина континент в света.

"Ние ще следваме сянка на Луната, състезайки се по повърхността на Земята с над 3200 км/ч.", - заяви Кокс. "Имаме страхотен състав от експерти - гости на шоуто - които ще говорят за всичко: от науката за затъмненията до това как ни влияят психологически, ще се разгледа и как човечеството се е отнасяло към тези невероятни небесни събития в миналото".

Гледайте на живо в прозореца долу:

Пръстеновидното слънчево затъмнение е подобно на пълното слънчево затъмнение, при което Луната преминава между Земята и Слънцето. Но за разлика от пълното слънчево затъмнение, Луната няма да засенчи напълно Слънцето. По време на пръстеновидно слънчево затъмнение, Луната е по-далеч от Земята, така че ще изглежда по-малка. Ето защо тя ще покрива само средата на слънчевия диск, оставяйки "огнен пръстен" около външния ръб.

Страница на статията : 010203

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.