Глинени съдове "пишат" готварската книга на средновековните саксонци

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 май 2019 в 00:02 3382 0

Кредит: University of Bristol

Преди тридесет години при разкопките на едно от най-ранните средновековни селища в Англия, археолози откриват 73 глинени съда, използвани за готвене. Те все още съдържат остатъци от последните храни, които са съхранявани там.

Сега, чрез химична екстракция на хранителните остатъци, модерна техника, наречена анализ на органичните остатъци, учените от Университета в Бристол откриват, че в много от тези глинени парчета се съдържат елементи от мазнини.

"Това потвърждава, че глинените съдове са играли важна роля в средновековното готвене, позволявайки бавно да се приготвят яхнии и супи, които според документалните доказателства са били основа на диетата на селяните," разказват авторите, чието изследване е публикувано в списанието Journal of Archaeological Science.

Освен малко исторически документи и описания, това откритие представя първото директно доказателство за средновековното меню в Англия. И въпреки че кралските диети са били много добре документирани, поне досега историците не бяха сигурни какво е било менюто на нисшите класи. 

Сега изглежда основните елементи на диетата на късните саксонци са били яхнии и супи, сварени с говеждо, овче, зеле, праз лук и други листни зеленчуци. Това не е особено изненадващо за историците, но в селото Уест Котън в Нортхемптъншир изглежда, че са консумирали изненадващо малко риба. 

"Връзката между зелето и задушеното месо е особено интересна, тъй като има много малко информация в други източници за кулинарните практики на селяните, а яхнии от този тип не са откривани в знатните кухни," поясняват авторите. "Открихме някои доказателства за обработка на свинско месо, но изглежда рибата не е присъствала особено често в средновековната диета на селяните."

Следи от млечни продукти също са били много разпространени. Всъщност, авторите твърдят, че около една четвърт от всички открити съдове са били използвани само за млечни продукти, най-вероятно "зелено сирене", което е било широко консумирано по това време.

Сравнявайки тези резултати с останките от средновековни животни, открити на същото място, екипът успява да състави нещо като готварска книга, която описва не само с какво са се хранили саксонците, но и как са клали животните, приготвяли са месото и са се отървавали от остатъците.

"Доста често детайли например за храната или дрехите на обикновените хора остават неизвестни," споделя водещият автор Джули Дън (Julie Dunne), геохимик от Университета в Бристол. "Традиционно се фокусираме върху важни исторически фигури и хората, обсъждани в античните документи. Много е известно за хранителните навици на средновековните благородници и църковни представители, но много малко за храната, консумирана от селяните. "

Източник: Science alert - A Crusty Old Pot Just Revealed New Details on What a Medieval Diet Was Really Like

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !