Големият мозък позволява на женските да оцелеят, но не и на мъжките

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 май 2015 в 11:54 3813 0

За женските големите мозъци са предимство. Снимка: Paul Bentzen

Австрийски биолози са установили, като наблюдавали живота на няколко поколения риби гупи, че големият мозък помага на женските да оцелеят, но не и на мъжките.

По-големият мозък означава по-добре развити когнитивни функции. Изглежда логично, че това дава повече възможности за оцеляване. Би трябвало в хода на еволюцията видовете с по-големи мозъци да имат предимство над тези с по-малки. Но досегашните проучвания не са доказали причинно-следствена връзка.

Александър Котал (Alexander Kotrschal), Зара Зала (Sarah Zala), Зеверине Бюхел (Séverine Büchel) и Дъстин Пен (Dustin Penn) от Института Конрад Лоренц по ветеринарна медицина, Виена, са изследвали рибата гупа за да отговорят на въпроса дали инвестицията в по-голям мозък може да осигури еволюционно предимство, което да компенсира скъпо струващата му поддръжка. Докладът за изследването е публикуван в списание Ecology Letters.

Кои гупи оцеляват - с големи или малки мозъци?

Гупите са вид сладководни аквариумни риби, чието естествено разпространение е в Карибския регион. Австрийският екип учени първо са направили изкуствен подбор и успешно са създали две групи гупи - е по-едър и с по-малък мозък. За да разберат дали влияе размерът на мозъка за оцеляването, те пускат своите 4800 гупи в голям басейн, който имитира реките на остров Тринидад. Във водоема им е осигурен и техния естествен враг - хищните риби цихлиди. След половин година се оказало, че са оцелели значително повече гупи с големи мозъци.

"Осигурихме първото експериментално доказателство, че големият мозък е еволюционно предимство", обяснява водещият автор Котал.

Големия мозък е предимство само за женските

Разликата между селектираните женски с голям и малък мозък е около 12%. Тези женски, чиито мозък е по-голям, избягват хищниците по-често и имат по-висока степен на оцеляване. Но по-големите мозъци не дават предимство на мъжките. Етологът Зара Зала обяснява: "Мъжките гупи са по-цветни и по-лесно се забелязват от женските и затова са по-лесна плячка за хищниците. По-големият им мозък не компенсира този недостатък.."

Има ли значение размера на мозъка за потомството

Резултатите от изследването показват, че рибите с големи и малки мозъци се държат по различен начин в присъствието на хищните цихлиди. Сега по-нататъшното проучване има за цел да установи дали останалите живи риби ще произведат повече потомство.

Text-to-speech function is limited to 100 characters
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !