07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хората, които носят очила, наистина са по-умни

Гените на интелигентността увеличават с 30% вероятността да имате лошо зрение, казват учените

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 май 2018 в 11:15 79371
Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, най-богатият човек на планетата за 18 от последните 24 години, е късоглед и има нужда от очила. Снимка: Pinterest

Хората с високи резултати в тестовете за интелигентност имат по-често нужда от очила. 

Интелигентните хора също е по-вероятно да имат гени за добро сърдечно-съдово здраве.

Това са изводите на най-голямото, правено някога, генетично изследване на когнитивните функции, пише MedicalXpress.

В статия, публикувана в списание Nature Communications, голям международен екип изследователи съобщава за намерената от тях връзка между интелигентността и зрението, дълголетието и хипертонията. Групата описва своето изследване на генетични и когнитивни данни, получени от други изследвания.

Хората, които носят очила, в продължение на много години са описани по различен начин от обществото като цяло, единият от които е научен - термин, който е служил на някои хора като средство да се предполага, че такива хора са по-интелигентни от средните.

Връзката между лошото зрение и по-високата интелигентност отдавна е стереотип в обществото и често се обяснява, че зрението се е влошило от напрягането на очите от твърде много четене. Макар на пръв поглед да има логика, това е чиста глупост.

Но не таъв е случаят с новото откритие - че хората, постигнали по-високи от средните стойности на тестовете за интелигентност, имат нужда от корекция на зрението. Те също така е по-вероятно да живеят по-дълго и е по-малко вероятно да имат хипертония.

Кейт Ъптън се появява с очила на летище JFK в улиците на Манхатън на 19 ноември 2012 г. в Ню Йорк. (Снимка: Alo Ceballos / FilmMagic)

Изследователите стигат до тези открития, като извличат данни от CHARGE и COGENT и UK Biobank, съдържащи здравни и геномни данни за над 300 486 души на възраст между 16 и 102 години, които са участвали в 57 проучвания в Австралия, Европа и Северна Америка. Те започнаха своя анализ, като разглеждат 90 геномни участъка, за които предишни изследвания са установили, че могат да бъдат свързани с когнитивните функции и 58 области, които са изолирани като част от новото изследване. Използвайки тези данни, успяват да сортират хората в базите данни по интелигентност. След това сравняват нивата на интелигентност с други фактори като дълголетие, хипертония и зрение.

Екипът съобщава, че е установил, че има 28% по-голяма вероятност хората с по-високи когнитивни нива (интелигентност) да се нуждаят от някаква форма на корекция на зрението. Те също така отбелязват, че откриват връзки между интелигентността и други здравни променливи, като дълголетие и хипертония, което средно означава по-добро сърдечно-съдово здраве.

Това обаче не означава, че трябва да излезете и да си купите чифт очила, дори и да нямате нужда от тях. Изследване от 2010 г. показва, че хората с фалшиви очила обикновено са по-непочтени.


+ 4
- 0
Някой откри Америка. Умните люде четат. Това е начинът, по който стават умни и това е пряко следствие от факта че са умни.

Съответно имат по-големи изисквания към собственото си зрение, както и по-висок риск да го увредят.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.