18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хората са произвели невероятните 9 милиарда тона пластмаса (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юли 2017 в 12:22 36950
Снимка: Jenna Jambeck/University of Georgia

Ново проучване, което е първият глобален анализ на всички произведени някога пластмаси, установи, че хората са създали около 9 милиарда тона, съобщи Live Science.

От тези 9 милиарда тона половината са произведени последните 13 години, заяви Роланд Гайер (Roland Geyer), доцент по индустриална екология в Университета на Калифорния, Санта Барбара, и водещ автор на новото изследване, публикувано в списание Science Advances.

От 2015 г. насам са депонирани около 7 милиарда тона пластмаса, като само 9% от тях се рециклират, 12% изгарят и огромните 79% отиват в сметищата, съобщават изследователите.

Ако това не се промени, 13.2 милиарда тона пластмасови отпадъци ще се изхвърлят в депата до 2050 г., пишат в изследването Гайер и екипа му .

"Това е много, но е само една малка част от общата сума, която произвеждане", заяви той.

В момента в света се произвеждат 440 милиона тона годишно, пояснява Гайер. Количеството в океана е около 1 или 2% от общата сума. 

За своето изследване Гайер и колегите му използват данни от няколко различни браншови асоциации за производство на полиетилен с висока плътност (PE), полиетилен с ниска плътност, полипропилен (PP), полистирен (PS), поливинилхлорид (PVC), полиетилен терефталат (PET), PUR смоли и полиестерни, полиамидни и акрилови (PP & А) влакна. Изследването не включва пластмаси на биологична основа или биоразградими пластмаси, които представляват 4.4 т годишно.

Снимка: Ars Electronica

Когато учените изследваха жизнения цикъл на пластмасите и установиха, че 60% от всички произведени пластмаси се отхвърлят в депа или в околната среда. Пластмасите, изработени от изкопаеми горива, не се разграждат биологично. Вместо това, те се разбиват на по-малки микрочастици пластмаса, които се оказа, че проникват в морски и сладководни източници, където влиянието им е все още в голяма степен неизвестно, разказва Гайер.

Гайер е убеден, че справянето с проблема с пластмасовите отпадъци изисква решение, което е извън рециклирането. "То не е подходящо за тази работа", обяснява ученият.

Гайер заяви, че проблемът трябва да бъде решен с целия комплект инструменти за устойчиво управление на материалите, което включва не само рециклиране, но и заместване, намаляване на количеството на материалите, необходими за осъществяване на един продукт, а може би създаване на енергия чрез изгаряне.

"Надяваме се, че всеки, който прочете тази статия, да стигне до идеята, че трябва да се промени начина, по който използваме и контролиране пластмасите", отбелязва Гайер.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.