Има два вида витамин D, но ни трябва повече единият

Международните здравни власти призовават да се преосмислят официалните препоръки за прием на витамин D

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юли 2017 в 11:00 37100 0

Кредит CC0 Public Domain

Международните здравни власти призовават да се преосмислят официалните препоръки за прием на витамин D след публикуването на иновативното изследване от Университета в Съри, което разсейва мита, че витамин D2 и D3 имат една и съща хранителна стойност, съобщава MedicalXpress.

Изследването е публикувано онлайн на 5 юли в American Journal of Clinical Nutrition.

Повечето хора знаят, че е важно да се получава достатъчно витамин D. Освен всичко друго, той е от жизненоважно значение за костната и мускулната здраве. Това, което хората не знаят е, че има два вида витамин D - витамин D2 (намира се в растителните храни) и витамин D3 (в месо и риба).

Учените в продължение на години твърдяха, че и двете форми на витамина са "биологично равностойни". С други думи, приемът независимо дали е от витамин D2 или D3 ще повиши нивата на витамин D в кръвта в една и съща степен.

Но най-новото изследване показва, че това не е така.

Изследователите от от Университета в Съри откриха, че в сравнение с витамин D2, витамин D3 е два пъти по-ефективен за повишаване на нивата на витамина в организма, когато се дава в препоръчителни дневни дози. Тази констатация означава, че много от здравните препоръки ще трябва да бъдат пренаписани.

Уникално изследване

Изследването е най-голямото по рода си досега. В него се сравняват нивата на витамин D2 и на витамин D3 при 335 жени в над две последователни зими. Проучването през зимните месеци изключат всякакви ефекти от излагане на слънчева светлина върху нивата на витамин D. (Слънчевата светлина увеличава производството на витамин D.)

Участниците са разпределени на случаен принцип в една от пет групи. Групите получават витамин D2 или D3 в сок или бисквити или им са давани сок и бисквити, в които не се съдържа витамин D (контролната група). Нито един от участниците не е знаел дали получава витамин D2, D3 или нито (плацебо). Изследователите също не знаят какво са получавали участниците до края на проучването. Това се нарича "двойно-сляпо" проучване.

Всеки участник пие малко сок и изяжда една бисквита всеки ден в продължение на 12 седмици. За измерване на нивата на витамин D в телата на участниците се взема кръвна проба в началото на изследването, в средата (след шест седмици) и в края на изследването (12 седмици). Внимателно се следи и измерва хранителния прием на витамин D и е установено, няма разлики във всяка от петте групи. Нито един от участниците не е приемал допълнително витамин D. Гарантирано е, че нито една от групите не се е излагала през зимата на слънце.


Мазните риби са добър източник на витамин D3. Снимка: Pinterest

Открито е, че нивата на витамин D при жени, които са получавали витамин D3 от сок или бисквити, са увеличили нивата на витамин D с около 75%, докато тези, на които е даван витамин D2 имат средно увеличение на нивата на витамин D с около 33% след 12-тата седмица.

Това е първото проучване, което сравнява директно един метод за доставяне на витамин D с друг и това има огромно значение за общественото здраве (за обогатяване на хранителните програми) и за хранително-вкусовата промишленост.

Нивата на витамин D на участниците, които са били в плацебо групата са паднали с една четвърт. Това е очаквано, тъй като няма достатъчно слънчева светлина през зимните месеци, а и повечето хора не получават достатъчно витамин D с храната.

Изследването също така установи, че участниците, на които е даван витамин D2, са имали значителен спад в нивата на витамин D, които тялото ни прави по естествен път (тоест, нивата на витамин D3, създаван от организма), което предполага, че приемът на витамин D2 всъщност може да е вреден за организма за продължителен период бягане.

Изследването показа, че витамин D2 и витамин D3 имат различни ефекти върху здравето ни.

Излагането на кожата на слънце всеки ден (без изгаряне) е чудесен начин за тялото ни, за да създадем свой собствен витамин D. Снимка: Pinterest

Слънцето

Витамин D е важен хранителен елемент за здравето ни. Трябва да се стремите да 15 до 20 минути да излагаме на слънчева светлина кожата си всеки ден през пролетта и лятото. Това не означава, че трябва да се събличаме. Ако са изложени 10% от тялото (което е приблизително лицето, шията, ръцете) и сме без слънцезащитни продукти по време на тези 15 до 20 минути, е достатъчно. Внимавайте да не изгори кожата ви през това време.

Ако нямате такава възможност, вземайте допълнително витамин D през цялата година. Но когато купувате витамин D в местната аптека - вижте етикета да е D3. И не забравяйте да ядете много мазна риба.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !