Имате кошмари? Вероятно прекалено много спите

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юли 2017 в 00:28 3222 0

Florian Rainer/Anzenberger/plainpicture

Ако ви мъчат кошмари, може би ще е най-добре да спите по-малко от 9 часа на нощ, съветва NewScientist.

Кошмарите са свързани не само с нивото на тревожност или психологически травми, но също така и с продължителността на съня, установиха учени от Оксфордския университет

Данните от изследването са публикувани в списание Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

В проучването участват 846 души. Те попълват въпросници, които казват колко пъти са сънували кошмари през последните две седмици и доколко са били ужасни. Освен това, участниците оценяват своето ниво на тревожност, съобщават колко часа спят средно и колко алкохол консумират. 

Изследователите откриват, че най-често имат кошмари хората, които са тревожни и тези, които са преживели скоро стресиращи събития. Но за тяхна изненада, учените намират връзка  и между кошмарите и голямата продължителността на съня. Учените откриха, че ако сънят продължава повече от девет часа непрекъснато, това увеличава количеството REM фази (бърз сън). По време на тези фази очните ябълки на човека бързо се движат, и именно тогава е най-вероятно да се присънят кошмари.

Употребата на алкохол и физическите упражнения преди сън се оказа, че не са свързани с кошмарите.

"Това беше неочаквано. Резултатите от предишни изследвания са показваха, че алкохолът увеличава количеството на REM фазите през втората половина на нощта, което увеличава вероятността от кошмари", - отбелязва авторът Стефани Рек (Stephanie Rek).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !