Истинският произход на 4/20

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2022 в 00:00 25751 1

Всяка година на 20 април феновете на марихуаната по цял свят, от Амстердам до Калифорния, празнуват - независимо дали е законно или не.

Но защо точно 20 април, 4/20, 4:20 или 420 е празник на марихуаната - разказва LiveScience.

Денят е станал толкова неразривно свързан с тревата, така, че ако потърсите в Google "420", ще ви се обясни, че това е просто един от празниците и честванията, заедно с Деня на китайски език.

Но как точно се свързват 420 и марихуаната?

Има легенда, че "420" е полицейски код за арест за пушене на марихуана. Прилича на добро обяснение, но не е вярно.

На един концерт

Оказва се, че терминологията, свързваща 4/20 с пушенето на марихуана е пуснала корени в Северна Калифорния в началото на 70-те г., разказва Стив Блум (Steve Bloom), издател на CelebStoner и основател на списание Freedom Leaf.

Блум обаче за първи път стига до връзката, когато му дават листовка на концерта на Grateful Dead в Оукланд през 1990 г. Флайерът разказва вече известната апокрифна приказка, че 420 е полицейски код за арест за марихуана.

"Създателите на листовката смятаха, че е добра идея да се включат и пушат на 4/20", разказва Блум пред Live Science.

Листовката призовава читателите си да празнуват 4/20 като "най-големият празник от всички празници" (the grandmaster of all holidays), на който трябва да се срещат с приятели, за да пушат заедно трева в 16:20 на 4/20, заяви Блум. 

Блум пише за флайера в списание High Times и идеята бързо се разпространява.

Къде е Уолдо?

Но историята за полициейския произход е далеч от истината, тъй като това не е кодът, използван за арест за употреба на марихуана.

"Няколко години по-късно няколко души се свързват с High Times като твърдят, че са законните автори на 420", заяви Блум.

Оказа се, че това е една група хора, които се наричат Waldos от гимназия в Сан Рафаел в Калифорния през 70-те години, когато Grateful Dead живеят там и хипи културата властва.

Един ден те чуват от приятел за парцел с трева, отглеждана от член на бреговата охрана на САЩ близо до крайбрежния град Пойнт Рейес. Членът на бреговата охрана е бил твърде уплашен, за да отиде да си я прибере, така че Waldos решили да отидат да потърсят съкровището - парцела с марихуана. Те решават да се срещнат до статуята на Луи Пастьор в близост до колежа в 16:20, след училище, преди да се отправят в търсене на зеленото злато, според 420Waldos.com, уебсайт, създаден от гимназиалната група приятели.

Процесът на търсене на тревата продължил седмици и групата се събирала всеки ден в "4:20 при Луи", за да продължи търсенето. Въпреки че така и не успели да намерят нищо, това в крайна сметка довело до кода "420" за означаване на пушенето на марихуана.

Waldos не само говорят с редактора на High Times и подписват декларации, удостоверяващи истинността на историята им, но те също така предоставят документи като например стари писма, отнасящи се до марихуаната и нейния числен псевдоним, стари гимназиални вестници, в които са използвали термина и др., твърди 420Waldos.com.

Въпреки че са били първоначално анонимни, през последните няколко години някои от групата издават истинските си имена. Групата за пушенето на марихуана от приятели включва Стив Капер, който сега работи в областта на финансовите услуги в Сан Франциско, и Дейв Редикс, независим режисьор, според San Francisco Chronicle.

Но как точно терминът се е превърнал от местен в глобален празник? Флайерът, който Блум и други са намерили на концерта на Grateful Dead в Оукланд може да е бил катализаторът, който стартира "420" от местен севернокалифорнийски подземен жаргон до световен празник и ден на протести по целия свят за легализиране на марихуаната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!