20 октомври 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Издялан камък, открит в Йордания, може да е най-старата фигура за шах

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 ноември 2019 в 10:30 14880
Руини на селището Хумайма (ляво), в което е открита древната фигура за шах (дясно). Снимка: BASHAR TABBAH/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 4.0); J.P. OLESON

Предмет от пясъчник с размера на човешка длан, открит през 1991 г. на ранно ислямско тържище в днешна Йордания, изглежда е най-старата откривана досега фигура за шах. 

Правоъгълното парче камък на около 1 300 години има два върха, подобни на рогове, и прилича на някои от фигурите топ, откривани в други ислямски селища в региона. Но другите открити топове са датирани с век и повече по-късно, обяснява Джон Олсън (John Oleson), археолог в Университета на Виктория, Канада. Той представя своя анализ на фигурата на годишната среща на Американските училища по ориенталски изследвания. 

По-прости бордови игри от шаха съществуват още преди около 4 000 години в Евразия. Писмени доказателства посочват, че шахът води началото си от Индия преди около 1 400 години, обяснява Олсън. Търговци и дипломати вероятно са пренесли играта на Запад. Фигурата, открита в Хумайма, който е бил важен търговски център, е датирана между 680 г. и 749 г., когато мястото е било притежавано и управлявано от ислямско семейство.   

"Шахът е бил много популярен в ранния ислямски свят", разказва Олсън. Той е събирал заедно и хора от различен произход. Ислямски текстове от онова време описват за игри на шах между мюсюлмани и християни, както и между богати и бедни играчи. 

Топовете от югозападна Азия във формата на колесници с два коня се появяват чак в края на 700-те години. Възможно е двата удължени върха на ислямските топове също да изобразяват подобни колесници, смята Олсън. 

Източник: Science news - A carved rock found in Jordan may be the oldest known chess piece


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.