Изкуствен интелект показва как са създадени картини на Ван Гог и други шедьоври (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 юни 2020 в 00:24 4805 0

Кредит Wikimedia commons

Творбите на Ван Гог са всепризнати за уникални образци на изкуството и много от нас са си задавали въпроса как артистът е постигнал толкова изразителни ефекти. Благодарение на изкуствения интелект сега тайните на творбите му са разгадани.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създават система за машинно обучение, наречена Timecraft, може да генерира видео, показващо създаването на дадена картина стъпка по стъпка в процеса на рисуване. Екипът обучава своята система с база данни от 200 съществуващи видеа, показващи как артисти създават дигитални картини и рисуват с водни бои. Това позволява на системата да научи обичайните методи на художниците, които след това използват, за да генерират видео "стъпка по стъпка".

via GIPHY

Дали Ван Гог е нарисувал картините си по този начин? Кредит: Zhao et al., 2020 / MIT

"Във всяка стъпка, художникът работи върху една част от сцената", обяснява ръководителя на проекта Ейми Джао (Amy Zhao) в YouTube видео. "Те използват само един или два цвята едновременно. Художниците обикновено работят от основата към детайла".

Съществуващите системи изглежда пренебрегват тези техники и създават видеа стъпка по стъпка, които показват неясен преход на това как картината е създадена. Но Timecraft наподобява много по-реалистично очакваните движения на художника с четката. Всъщност когато учените провеждат проучване и молят участниците да сравнят видеата, получени с тяхната система, съществуващи системи и реалното рисуване за една и съща картина, в над 90% от случаите видеата, създадени с Timecraft получават по-висока оценка от реално заснетите контроли. Дори в повече от половината случаи участниците не могат да различат едните от другите.

Рисуването започва с грубите очертания и върви към запълването на детайлите. Кредит: Zhao et al., 2020 / MIT

Екипът представя своя труд на научна конференция за компютърни науки (Conference for Computer Vision and Pattern Recognition (CVPR)) и показват, че новата система може да покаже дори как велики художници са създали своите шедьоври, включително "Автопортретът" на Ван Гог. 

"Нашият метод е основан само върху няколко лица, но в тези случаи улавя динамиката, подобна на рисуване, много добре", обяснява Джао във видеото.

Източник: IFLScience - AI Recreates Painting Processes Of Masterpieces

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !