Изкуствени острови се появяват върху риф в спорна морска зона

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 април 2015 в 12:13 3827 0

Нови острови от бял пясък са се появили в Южнокитайско море, съобщава NewScientist.

Oстровите обикновено се издигат, в следствие на вулканична дейност, тези парчета земя са от натрупан от китайските драги пясък върху коралов риф.

Това се случва в спорни международни води около островите Спратли, върху риф, наречен Mischief. Китай отдавна има претенции към архипелага, който е от стратегическо значение и се предполага, че е богат на нефт и газ. Но Филипините и Виетнам също смятат, че тази територия е тяхна.

Сателитната снимка в долния десен ъгъл, е от 16 март и показва степента на формиране на изкуствената суша. Работата по изграждането е извършена за рекордно кратко време, тъй като снимките през октомври (вляво), не показват признаци на рекултивация, според Ройтерс.

Това не е първият път, когато Китай пробва същата стратегия. През миналата година изкуствена суша е изградена около един риф в Spratlys, а Китай има претенции и към островите Сенкаку в Източнокитайско море, също намиращи се в близост до потенциални петролни и газови залежи - необитаеми острови, законно притежавани от Япония.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !