Изкуствените подсладители превръщат чревните бактерии в патогенни

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2021 в 10:23 10345 0

Изкуствените подсладители
Изкуствени подсладители. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Някои широкоразпространени изкуствени подсладители могат не само да променят броя и вида на чревните бактерии, но и да ги направят патогенни. Ново изследване разкри, че тези патогенни бактерии могат да се прикрепят, да нахлуят и да унищожават епителните клетки, които облицоват чревната стена, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Изследването, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, е първото, което показва патогенните ефекти на някои от най-широко използваните изкуствени подсладители - захарин, сукралоза и аспартам - върху два вида чревни бактерии - Е. coli (Escherichia coli) и E. faecalis (Enterococcus faecalis).

Известно е, че бактерии като E. faecalis, които преминават през чревната стена, могат да проникнат в кръвоносната система и да се събират в лимфните възли, черния дроб и далака, причинявайки редица инфекции, включително сепсис.

Това ново проучване откри, че при концентрация, еквивалентна на две кутии диетична безалкохолна напитка, и трите изкуствени подсладители значително увеличават адхезията (прилепването) както на Е. coli, така и на E. faecalis към чревните епителни Caco-2 клетки и по специфичен начин увеличават образуването на биофилми.

Бактериите, отговорни за нарастването на биофилмите, са по-малко се поддават на лечение с антимикробни препарати (развили са резистентност към такава терапия) и могат да отделят токсини и да произвеждат фактори на вирулентност (молекули, които могат да причинят заболяване).

Освен това и трите подсладители стимулират патогенните чревни бактерии да нахлуват в клетките Caco-2 в стената на червата, с изключение на захарина, който не показва съществен ефект върху инвазията на E. coli.

„Има много притеснения относно консумацията на изкуствени подсладители, като някои изследвания показват, че подсладителите могат да повлияят на слоя на бактерии, които поддържат здравето на червата, известни като чревна микробиота", коментира водещият автор на статията д-р Хавови Чичгер (Havovi Chichger), старши преподавател по биомедицински науки в Университета Англия Ръскин (ARU).

„Нашето проучване е първото, което показва, че някои от подсладителите, най-често срещани в храната и напитките - захарин, сукралоза и аспартам - могат да накарат нормалните и „здрави“ чревни бактерии да станат патогенни. Тези патогенни промени включват по-голямо образуване на биофилми и повишена адхезия и инвазия на бактерии в човешките чревни клетки.

Доктор Чичгер предупреждава, че тези промени могат да доведат до "увреждане на червата като инфекции, сепсис и полиорганна недостатъчност".

„Знаем, че прекомерната консумация на захар е основен фактор за развитието на състояния като затлъстяване и диабет. Ето защо е важно да проучим подсладителите в сравнение със захарите в диетата, за да разберем по-добре въздействието им върху нашето здраве“.

Справка: “Artificial Sweeteners Negatively Regulate Pathogenic Characteristics of Two Model Gut Bacteria, E. coli and E. faecalis” by Aparna Shil and Havovi Chichger, 15 May 2021, International Journal of Molecular SciencesDOI: 10.3390/ijms22105228

Източник: New Research Uncovers Dangers of Artificial Sweeteners – Potentially Leading to Serious Health Issues, ANGLIA RUSKIN UNIVERSITY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !