Използвани ли са наистина „целомъдрени колани“?

Засега няма сериозна историческа подкрепа за тяхното съществуване

Катя Димитрова Последна промяна на 22 юли 2016 в 10:00 5076 0

Кредит Shalunts

Неведнъж сме чували за така наречените „целомъдрени колани“ от Средновековието, често цитирани в популярната култура, прилагани като краен метод за налагане на вярност. Историците обаче са озадачени и не са сигурни, че такива наистина са се използвали. Поне такава информация не се среща в нито един официален исторически документ.

Албрехт Класен (Albrecht Classen), автор на „Средновековното целомъдрие“ (The Medieval Chastity Belt: A Myth-Making Process" (Palgrave Macmillan, 2007), заявява пред списание Time, че тези пособия за първи път са споменати в трактат за обсадни машини, написан от Конрад Кисер (Konrad Kyeser) през 1405 г. Кисер е немски инженер и художник, а концепцията за необичайния аксесоар се появява в послеслова на неговия труд. Първоначално коланът е описан като въображаема шега, но бързо набира популярност сред по-консервативните общности.

Учените и до днес се съмняват в автентичността на коланите, които не са срещани в никой сериозен исторически контекст. Според Класен обаче, те не се споменават така открито, защото нарушават правата на жените или най-малкото – техните нужди. Въпреки това и той не дава обоснована подкрепа на теорията за тяхното съществуване.

Най-логичният въпрос е: как може тези груби, твърди предмети да са носени върху слабините, без да причиняват дълбоки рани и инфекции?

Още един противник на теорията е Лесли Смит (Lesley Smith), историк, изучаващ 16-ти век и куратор на Castle Tutbury в Обединеното кралство. В статия за British Medical Journal през 2007 г., тя пише: "Аз съм пътувала в множетсво страни и съм видяла стотици художествени колекции, но и досега не съм видяла целомъдрен колан, който доказано да има средновековен произход.

Според Смит е нормално да се вярва в такива крайни мерки, имайки предвид, че историята държи да показва Средновековна Европа като строго място, където сексуалният акт, който не води до зачеване, е забранен за жените.

Сара Бонд, доцент в Катедрата по класическа история в Университета на Айова, пише в статия, озаглавена „Отключване на тъмните векове: Кратка история на коланите на целомъдрието“ (Unlocking the Dark Ages: A Short History of Chastity Belts), пише, че в крайна сметка, съществуването на колана на целомъдрието като легитимен исторически артефакт, трябва да се прехвърли в категорията на митовете.

Независимо дали са съществували в историята, тези колани са факт днес. AR Wear – модна линия дрехи, пусна такива с цел защита на жените от сексуално насилие. Те са наистина респектиращи и според техните създатели, отстраняването им от нападателя е невъзможно.

Статията е публикувана в сп. Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !