06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изследване показва как символите се превръщат в букви и думи в мозъка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 август 2019 в 13:11 51190
Снимка: pixabay

Когато се учим да четем, линиите и извивките се превръщат в букви или знаци, които носят смисъл и свързани звуци. Трима специалисти по неврология разчитат пътя, по който се случва това.

Докато четящият свързва символите със звуци и части от дума, каскада от мозъчни области обработва информацията. Резултатите, публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, разкриват как мозъкът се учи да свързва визуални символи с език. 

"Не сме еволюирали да четем", обяснява Джо Тейлър (Jo Taylor) от Университетския колеж в Лондон, работил по изследването в Университета Астън в Бирмингам. "Затова нямаме малка зона отговорна конкретно за четенето".

Тейлър, заедно с Кейти Расъл (Kathy Rastle) от Университета Роял Холоуей в Игъм и Матю Дейвис (Matthew Davis) от Университета Кеймбридж, наблюдават подробно регион в тилната част на кората на мозъка, наречена вентрален окципито темпорален кортекс, който се свързва с четенето.

В продължение на две седмици, изследователите обучават 24 възрастни с майчин език английски, на измислени думи, написани на два непознати за участниците архаични символни езика. На думите са придадени значения като лимон и камион. След това учените използват функционален ЯМР томограф, за да проследят кои части от мозъка се активират, когато на участниците се показват думите, научени при обучението. 

Думите, които участниците в изследването научават да четат, изписани със символи и фонетични произношения. Кредит: J. S. H. Taylor, Matthew H. Davis, and Kathleen Rastle, PNAS 2019

Екипът открива, че задната част нако участва при разпознаването на буквите - обли или прави. Но когато се намесят звуците и значенията, се активизира област по-напред в същия дял, която обработва абстрактни понятия. 

Изследването "много ясно показва преходът на думата, докато преминава от окото към кортекса и по самия кортекс", обяснява Дейвид Ротлайн (David Rothlein), когнитивен невролог от Бостън, който не е част от изследването. 

Думите в двата символни езика, които имат сходно произношение или значение, предизвикват една и съща мозъчна активност, открива екипът. Мозъкът разбира думи, написани с различен шрифт и размер не само по визуалните белези, но и свързва информацията с говоримия език, пояснява Тейлър. И в крайна сметка, "когато видите дума веднага улавяте звученето и значението й без усилие".

Зони на мозъчна активност при четене на новите думи. Кредит: J. S. H. Taylor, Matthew H. Davis, and Kathleen Rastle, PNAS 2019

Регионът от мозъка, наблюдаван в това изследване е свързан с обработката на визуална информация. Няколко скорошни проучвания предполагат, че вентралният окципито темпорален кортекс се настройва за четене, измествайки други функции, като разпознаването на обекти или "присвоявайки си" зони с по-малко специфични функции, обяснява Расъл. Възможно е тази реорганизация да е причината четенето да става "автоматично".

"Без тези пътища, щяхме да сме като деца, четящи буква по буква", смята Расъл. 

Източник: Science news - Imaging scans show where symbols turn to letters in the brain


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.