Как е изглеждала Римската империя в своя разцвет

Мащабите на Римската империя по време на нейния разцвет са безпрецедентни в Древния свят.

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2021 в 09:03 31367 2

Щракнете или докоснете, за да видите картата в пълен размер. Кредит: Sardisverlag.

Това е една от най-интересните карти на Римската империя, правени някога, като всички детайли са внесени с помощта на съвременни изчислителни техники.

Тя показва как е изглеждала великата империя по време на периода на максималното си разрастване при управлението на Септимий Север, около 211 г. Както може да забележите, територията на римляните е обхващала голяма част от Европа, от Атлантическия океан до Уралските планини и от съвременна Шотландия до Сахара и Арабския залив.

В разцвета на имперската си мощ Рим е имал от 55 до 60 милиона поданици - т.е, заедно с жените, робите и другите класи под римска власт, които технически не са били считани за граждани. Като цяло това са 15% от населението на света по това време.

По-голямата част от населението на Римската империя е живеела близо до Средиземно море и императорската власт е насърчавала и защитавала морската търговия и морските комуникации между различните части на империята. Картата, направена от издателство Sardis Verlag, Германия, елегантно илюстрира някои от най-използваните морски търговски пътища. Не случайно всичките се съединяват по някое време към Рим. Изразът „всички пътища водят към Рим“ определено се корени в историята.

Въпреки че би могъл да бъде относително опасен, морският транспорт е бил много по-бърз от сухопътния превоз. Край Средиземно море е имало морски търговски империи повече от две хиляди години преди римското господство, но римляните са се постарали да пазят морето чисто от пирати и са построили фарове, както и големи и защитени пристанища в големите търговски градове, поддържани от тази търговия. Може да се каже, че съществуването на Римската империя зависи от единството на Средиземно море или, както го наричат ​​римляните, Mare nostrum , „Нашето море“.

След смъртта на Септимий Север четиримата императори, които са го последвали, са били убити скоро след като са поели властта. По това време Рим се е превърнал в чудовище. Корупцията е разяждала империята и упадъкът продължил с кризата на трети век, когато империята е почти унищожена от гражданската война и чуждите нашественици.

Ето още няколко подробности, отбелязани на картата:

  1. Всички държави и провинции с точни граници и техните съответни столици,
  2. Независими племена и народи в околностите на Римската империя,
  3. Освен столиците, картата съдържа местоположенията на над 870 римски града и селища в рамките на Римската империя и над 90 града и селища извън империята,
  4. Щабовете на всички 33 активни легиона,
  5. Гранични бариери, като Стената на Адриан и лимесите на Германик - укрепления с дължина 550 км между Рейн и Дунав,
  6. 28-те основни и спомагателни бази на преторианския и провинциалния флот,
  7. Римска пътна мрежа с обща над 120 000 км,
  8. Кервански и търговски пътища,
  9. Основни морски пътища, включително времето за пътуване в Средиземноморския басейн,
  10. 90 кариери износители и 130+ мини,

ИзточникWhat the Roman Empire looked like at its prime in one glorious map, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8010

2

Бойко Евстатиев

20.01 2021 в 00:45

И как го изчислиха, че население 60 млн. е 15 % от цялото, като по това време (началото на III в.) хората на земята се оценяват на около 180 млн? Справка: https://www.youtube.com/watch?v=PUwmA3Q0_OE&feature=emb_logo

12247

1

al-ien4

19.01 2021 в 13:36

Какво ли си мислят потомците на Септимий Север и Римската империя, за желанието на българските патриоти да си върнем - "България на три морета"...