Как мъртвите извънземни могат да помогнат за спасяването на човечеството

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2019 в 00:00 6508 0

Професорът от Харвард Ави Льоб смята, че хората трябва да търсят признаци на  извънземен живот, но и извънземна смърт.

По време на своето неотдавнашно представяне на срещата „Хората на Марс“ във Вашингтон Льоб заяви, че откриването на мъртва извънземна цивилизация може да послужи като предупреждение за човечеството, като ни даде да разберем какво да не правим, ако искаме да оцелеем.

Човечеството сякаш отива по опасен път. Разработили сме оръжия, достатъчно мощни, за да се унищожим много пъти, например, и променяме климата на Земята от десетилетия, без да обръщаме особено внимание на сериозните последствия.

Подобно поведение може да е довело до смъртта на напреднали извънземни раси в нашата галактиката, отбеляза Ави Льоб (Avi Loeb) , председател на Департамента по астрономия на Харвард. Всъщност, това може да помогне да обясни, поне отчасти, защо все още не сме установили контакт с извънземни цивилизации, въпреки изобилието от годни за обитаване обекти в Млечния път - загадка, известна като парадоксът на Ферми.

"Идеята е да научим нещо от станалото", коментира той. "Можем да се научим да се държим по-добре един с друг, да не инициираме ядрена война или да наблюдаваме нашата планета и да се убедим, че ще е обитаема толкова дълго, колкото може да е обитаема."

Льоб нарича процеса на търсене на доказателства за мъртви извънземни цивилизации "космическа археология".

„Има много начини да се намерят артефакти там", обяснява Льоб и предполага, че тези артефакти могат да бъдат под формата на изгорели планетарни повърхности, атмосфери, съдържащи следи от някогашна ядрена война или технологично оборудване.

„Възможно е цивилизациите, които се държат като нас, да са краткотрайни“, отбелязва Льоб. "Такива цивилизации мислят краткосрочно и сами си причиняват рани, които в крайна сметка ги убиват."

Източник:  How Dead Aliens Could Help Save Humanity, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !