Как ще се тераформира Марс. Плюсове и минуси на планетата като бъдещ дом (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2015 в 10:07 15367 0

Кредит Daein Ballard

Да тераформира Марс, т.е. да го направи благоприятен за живот и подобен на Земята си е поставила за задача научно-изследователската организация DARPA. Тя вече подготвя организми за преобразуване на Червената планета. 

Марс е най-подходящата планета в Слънчевата система за тераформиране. Плановете на DARPA е да я направи по-топла, а атмосферата й - по-плътна и по-богата на кислород. За тази цел на планетата ще се отглеждат фотосинтезиращи растения, цианобактерии и водорасли. Това ще може да преобрази Червената планета така, че бъдещите колонисти да не стоят затворени само в базите.

Ще се тераформира Марс с ГМО

За да се ускорят този процес, специалистите на DARPA работят за създаване на инструмент за генетична модификация на организмите.

Фотосинтезиращи бактерии. Снимка: inhabitat.com

На биотехнологичната конференция, провела се този месец, на която DARPA е била домакин, Алиша Джексън (Alicia Jackson), заместник-директор на биотехнологичното подразделение на агенцията, казва, че крайната цел е създаването на сравнително прости и достъпни схеми на модификация и че "за за първи път имаме технологичния инструментариум за трансформиране не само на враждебните места тук на Земята, а да отидем в космоса, не само като посетители, но и да останем там."

Плюсове на Червената планета като място за колонизация

Марс би могъл да бъде втори или трети дом в случай на глобален катаклизъм на Земята. Той може да стане потенциален свят за милиарди хора. Червената планета е богата и на различни минерали.

Денонощието на Марс е почти равно на земното. То трае 24 часа 39 минути и 35 секунди. Марс има своя собствена атмосфера, макар и разредена.

На планетата има водни запаси във вид на лед, макар и недостатъчни. 

Минуси на планетата

Марс е относително малка планета.  Цялата повърхност на Марс е равна на повърхността на сушата на Земята.

Гравитацията на Марс е около 2,63 пъти по-малка, отколкото на Земята. И това е много лошо - мускулите бавно ще атрофират, ако постоянно не се натоварват допълнително.

Температурата на Марс е по-ниска, отколкото на Земята. Диапазонът е от -140° С до + 20°. Това се дължи, преди всичко на плътността на атмосферата и количеството слънчева светлина, която достига на планетата.

Атмосферата е съставена от 95% въглероден диоксид, което е смъртоносно за хората.

Атмосферното налягане върху повърхността на Марс е сравнимо с налягането на височина от около 30 км над Земята. Заради това ниско налягане водата ще кипи при температура от 10 градуса по Целзий. По този начин, водата ще преминава в газообразно състояние веднага от твърдо.

Планетата почти няма магнитно поле.

Етапи на тераформиране на Марс

На първия етап ще трябва да увеличи налягането и притеглянето на планетата. На следващия етап е необходима вода, за да не се доставя от Земята. За това ще трябва да се затопли планетата, за да се разтопи леда като се създаде изкуствено парников ефект. После може да се подобри атмосферния състав с помощта на фотосинтезиращи организми като проектираните от DARPA, а също да се създаде аналог на озоновия слой на Земята.

Освен това, необходимо е да се засили магнитното поле, което е много скъпо, но възможно.

Някои учени предлагат колонистите да се променят генетично, защото човек никога не ще може да живее пълноценен живот на Марс.

Смята се, че най-добрите места за колонии са разположени на екватора и в низините.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !