Кампания „БАН представя своите институти“: Институт по роботика

Иновационен форум „Роботиката за България на утрешния ден” с демонстрации на иновативни роботи и нови изобретения

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 април 2018 в 15:26 2779 0

Институтът по роботика – БАН (ИР-БАН ) организира иновационен форум на тема „Роботиката за България на утрешния ден”. Той ще се състои на 17 април (вторник) 2018 г. от 10:00 ч. в Големия салон на БАН (ул. „15-ти ноември” 1). Събитието се провежда в рамките на кампанията „БАН представя своите институти” и в годината на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Стратегията на Института по роботика е, че всеки фундаментален научен резултат може да бъде доведен до иновационно инженерно решение, защитено с патент за изобретение. За ИР-БАН творческият процес се определя от предизвикателства, превръщащи научните резултати в индустриален продукт. Изобретенията са трансмисията наука – индустрия. Институтът е водещ в България по заявени и признати патенти за изобретения – досега има общо над 150 изобретения. Само за 2017 г. те са 38 % от всички патенти у нас.

Програмата на форума включва демонстрации на иновативни роботи от европейски и национални проекти. На събитието ще могат да се видят изпълненията на автономните роботи с хуманоидно поведение момиченцето Роберта и момченцето Роби. Те ще демонстрират игри с обучителен характер за деца от детски градини и ученици от началния курс.

За първи път ще бъде представен колаборативен робот – мечтата на индустриалци, земеделци и представители на туристическия бранш, който би решил проблемите с недостига на работната сила у нас. Изобретените в ИР-БАН фамилия сервизни роботи Робко ще предлагат на деца и възрастни чаша вода.

Създаденият в ИР робот за целите на контратероризма и охраната на националната граница, съдържащ дрон, балон с хелий и сензорен модул ще впечатли с неограничения си престой във въздуха и полезната за сигурността на държавата функция. Друго изобретение е авангардната технология, описвана до скоро от писателите фантасти – прихващане и обработка на мозъчните сигнали на човека и управление чрез тях на роботи. В това ноу-хау участват талантливи ученици от уникалната за България Робо-Академия на ИР-БАН. Иновативното решение е с фокус подобряване качеството на живота, както и социалното включване на възрастни и деца със специфични потребности.

По време на форума ще бъде демонстрирана разработката „Безконтактен електромер”, който не може да се манипулира и в който има вложени множество изобретения, в резултат на открито ново явление в сензориката от учени на ИР. Ще бъде показан и новият крачещ робот, предназначен да обследва зони и пространства, недостъпни за хората, заразени с химически вещества, патогени, радионуклеиди и др. Талантливи ученици от Робо-Академията ще участват със свои роботизирани устройства, създадени с помощта на ръководители от ИР-БАН.

Една от целите на инициативата е да се акцентира на необходимостта от създаване на Национална стратегия за роботиката и изкуствения интелект, без която бъдеща индустриализация в България е невъзможна. Поканени са посланиците на страните, с университетите и институтите на които ИР-БАН има продължително ползотворно партньорство, представители на индустрията и бизнеса, академици и член -кореспонденти и други.

Инициативата в БАН ще продължи до 12:00 часа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !