04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Касини се приближава за последен път към Енцелад, луната на Сатурн (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 декември 2015 в 12:18 34700
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Завършва последното близко прелитане на космическата сонда "Касини" над Енцелад и с това един важен етап в изследването на спътника на Сатурн.

Сондата Касини е планирано да прелети покрай спътника на Сатурн на разстояние от 5000 км в събота, 19 декември, в 9:49 PST (19:49 българско време), съобщи НАСА.

Въпреки, че космическият кораб ще продължи да наблюдава Енцелад през последната фаза на своята мисия (мисията ще приключи през септември 2017 г.), той ще бъде на много по-голямо разстояние.

Изследването на Енцелад е най-големият триумф на историческия полет на Касини. Учени откриха за първи път ледените фонтани в началото на 2005 г., което бе съпроводено с поредица от открития, свързани с естеството на материала, който изригва от пукнатините в близост до южния полюс. Изследователите представиха убедителни доказателства за наличието на локално море под повърхността през 2014 г., а през 2015 г. потвърдиха, че под ледената си мантия Енцелад се крие глобален океан. 

По време на предстоящото приближаване, учените ще се опитват да изчислят колко топлина идва от вътрешността на Енцелад. Това е важно, за да се разберат процесите, които водят до изригването на газ и ледени частици от подледниковия океан. Тези данни ще помогнат да се оцени степента на геоложката активност на този спътник на Сатурн.

Настоящето сближаване няма да е най-близкото. Целта на изследователите е да разположи сонда така, че това да позволи на инфрачервения спектрометър CIRS да наблюдава топлинния поток в южната полярна област. 

На 28 октомври Касини извърши една смела маневра, преминавайки през ледените фонтани на спътника на височина от 49 км. Учените все още анализират събраните по това време данни, надявайки се разберат по-добре състава на частиците на гейзерите. Например, ако в тях има водород, което би било доказателство за активна хидротермална дейност на дъното на океана.

Това сближаване ще бъде 22-рото от пристигането на Касини в системата на Сатурн през август 2004. Изненадващото откритие на гейзерите на Енцелад доведе до промяна в цялата програма за научни изследвания. Увеличен е броят и качеството на срещите с ледения спътник.

Сондата премина на 9 октомври 2008 само на 25 км от неговата повърхността.

Видео към новината

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.