Като изсмукваме CO2 няма да забавим климатичните промени

Кристин Каменова Последна промяна на 04 август 2015 в 14:10 5687 0

Кредит Carbon Engineering

Carbon Engineering предлага масивни инсталации за отстраняване на въглеродния диоксид като тази за филтриране на въздуха от парниковите газове.

След маса експерименти и проучвания на инсталации, които пречистват въздуха от въглероден диоксид (CO2) се оказа, че единственият начин да се забави глобалното затопляне и да се неутрализира киселинността на океаните е чрез строги ограничения на нивата на емисиите.

Това разкриват учените Сабине Матеюс (Sabine Mathesius) и Кен Калдейра (Ken Caldeira), провели симулации на технологиите за премахване на въглероден диоксид (ПВД).

Геоф Холмс (Geoff Holmes), който разработва технологията ДУВ (директно улавяне на въздуха) в Калгари, Канада, съобщава в Science news, че технологията ПВД може да е ефикасна при автомобилите.

След като американският президент Барак Обама обяви проекта си за ограничаването на парниковите емисии, учени еколози започнаха да обсъждат нуждата от прилагането на по-екстремни мерки като например машини, които да изсмукват въглеродния диоксид от въздуха. Неотдавнашно проучване на тъй наречените технологии за премахване на въглероден диоксид (ПВД) установява, че ползата от тях би била незначителна.

"Може би сте чували за възможността да се приложи ПВД за да се избегне фаталната промяна в климата, но след направените тестове и симулации, ефектът се оказа изключително малък." - обяснява водещият автор и климатичен учен от Института за изследвания на климатичното въздействие - Потсдам (Potsdam Institute for Climate Impact Research), в Германия, Сабине Матеюс (Sabine Mathesius).

ПВД технологиите принадлежат на клас техники, борещи се с климатичната промяна, познат като геоинжинерство. Към него спадат още увеличаването на площта на горите, за да се абсорбира повече въглероден диоксид (CO2), строежът на химични инсталации, които да филтрират въздуха директно и подземно съхранение на CO2 при изгарянето на биогорива.

Тези технологии може и да ви звучат пресилено или сякаш изсмукани от пръстите, но Междуправителственият отдел експерти по климатични промени (Intergovernmental Panel on Climate Change) е определил миналата година, че за да се постигне ограничаване на затоплянето с 2 ° C до 2100 година най-малко една от тези технологии трябва да бъде приложена. Но внедряването им може да струва повече от един трилион долара, според експертни оценки.

Ново проучване е тествало ПВД технологиите и ефекта от тях. Авторите са проверили чрез компютърни симулации какво би станало, ако 5 гигатона СО2 се отстраняват с инженерни способи от атмосферата всяка година, което на свой ред се равнява на половината от количеството въглероден диоксид, произвеждано от човечеството в момента.

Но разбира се, това би изисквало огромни усилия дори на световно ниво. За да си го представите нагледно, това са 5000 нови съоръжения, всяко от които с големината на спортен стадион.

И въпреки това, учените установили, че ползите за природата от такава кампания са изключително малки. Особено що се отнася до опазването на океаните от последиците на климатичните промени, ползата е почти никаква.

Едно от големите нарушения се случва с pH-то на океаните. Нарастващите нива на въглеродния диоксид водят до повишаване на киселинността с около 0.1 единици, а резултатът от това е вече видим върху черупките на мекотелите.

А експериментът с ПВД доказва, че е недостатъчно ефективен: Без ПВД технологиите до 2200 година pH-то на океаните ще достигне 0.75 единици, а киселинността ще бъде намалена само до 0.7 единици, е съобщил екипът пред Nature Climate Change на 03.08.2015.

В друг експеримент, учените проверили как би се отразило на океаните премахването на 25 гигатона въглероден диоксид от атмосферата на година - повече отколкото човечеството произвежда, но и тази симулация не била задоволителна. pH-то на океаните ще бъде възстановено, но чак през 2300. "Очаквах ПВД-то да окаже по-голям ефект." - споделя Матеюс.


Главната причина за това се знае. ПВД технологията премахва въглеродния диоксид от въздуха, но не може да въздейства върху този, който се намира на дълбоко в океаните, за него са нужни хиляди години, за да се появи отново на повърхността на водата.

Симулациите от доклада доказват, че глобални и резки понижения на СО2 емисиите, такива, за каквито Обама говори, ще доведат до много по-убедителен резултат - киселинността ще се ограничи до 0.2 единици само до началото 2100 година.

Вторият автор на доклада, Кен Калдейра (Ken Caldeira), предупреждава, че ако разчитаме на ПВД технологиите за намаляването на емисиите е много възможно да се окажем в капан.

"Ако отделяме въглероден диоксид днес и се опитаме да го измучем утре, бихме могли да си навлечем големи неприятности - дълбок океан, много по-горещ, по-кисел и с много по-малко кислород, отколкото би бил иначе." - опасява се авторът, геохимик, работещ за Carnegie Institute for Science in Palo Alto, California. - "Нашето проучване е показател за това, че емисиите на въглеродния диоксид с идеята за неговото премахване в бъдеще време не е същото като никога да не е бил изпускан."

Коментаторите на доклада споделят: "Изследването демонстрира, че предполагаемите технологични решения като ПВД, всъщност не решават проблема с глобалното затопляне и киселинността на океаните и не могат да бъдат заместител за намаляването нивото на изпускания въглероден диоксид."

Проучването може би ще разубеди инвестирането в такива технологии като въглеродно-смучещите машини, разработвани от Carbon Engineering в Калгари (Calgary), Канада.

Учените използват технология за директно улавяне на въздуха (ДУВ), за която Геоф Холмс (Geoff Holmes) съобщава, че ПВД ще има успех, въпреки резултатите от изследванията . "Ако има по-лесни и по-евтини възможности от ДУВ, тогава нека бъдат използвани." - коментира той, като дава за пример технологии, които биха направили сградите и превозните средства енергийно по-продуктивни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !