Кеплер оживя - излезе от авариен режим и се стабилизира

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 08:40 3635 0

Кредит NASA

Инженерите на НАСА успешно извадиха космическия телескоп Кеплер от авариен режим. В неделя сутринта, космическият кораб е достигнал стабилно състояние.

Може да се каже, че вече е спасен, след като по-рано неизвестен проблем го остави да се носи безпомощно в пространството на 120 милиона километра от Земята.

Комуникационната му антена сочи към Земята, което дава възможност за изтегляне на данните от системите на апарата. Космическият кораб е в експлоатационен режим на най-ниско изгаряне на гориво, съобщи НАСА. Отменен е аварийният режим за космическия телескоп, наземните комуникации на Deep Space Network се връщат към нормален график.

В края на миналата седмица, НАСА обяви, че космическият телескоп Кеплер е влязъл в авариен режим (EM) поради неизвестен проблем като обеща, че инженерите на агенцията ще бързат да открият източника на проблема през уикенда.

Но сега агенцията обяви, че Кеплер се е възстановил. Причината за проблема все още не е ясна, екипът внимателно ще прегледа получените данни от бордовите системи, за да направи оценка дали космическият апарат е достатъчно здрав, за да продължи научната си работа по мисията K2. 

Учените ще инспектират космическия кораб тази седмица, за да се опитат да разберат какъв е проблемът.

Това не е първият проблем на Кеплер. През юли 2012 г., един от четирите жироскопа, използвани за ориентация на космическия кораб, отказа. Учените трябваше да намерят друго решение, използвайки налягането от слънчевия вятър, което да действа като импровизирано четвърто колело.

Благодарение на усилията им, корабът успя да възобнови дейността си като част от мисията K2 през 2014 г., продължавайки да търси и открива планети извън Слънчевата система. 

Надяваме се и този път да се намери решение и мисията на Кеплер да продължи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !