08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кетодиетата и гладуването могат да помогнат за справяне със сърдечната недостатъчност

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 октомври 2020 в 00:04 44450
Кредит: Everyday Health

Диетата с високо съдържание на мазнини и гладуването могат да помогнат за предотвратяване или обрат на развитието на сърдечна недостатъчност свързана с метаболитни нарушения, показва ново проучване.

Кетогенната диета е диета с високо съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати,  се използва за лечение на епилепсия при деца, но напоследък стана популярна и като средство за корекция на теглото.

Привържениците на кето диетата консумират предимно храни като авокадо, риба с високо съдържание на мазнини, масла, яйца, мазни млечни продукти.

Учени от медицинските факултети във Вашингтонския университет и Университета в Сейнт Луис анализират експерименти върху лабораторни мишки и установяват, че кето диетата напълно предотвратява сърдечната недостатъчност. Тя възниква при заболявания, които са свързани с метаболитни нарушения, като диабет. Резултатите от работата са представени в списание Nature Metabolism.

Протеиновият комплекс MPC (mitochondrial pyruvate carrier - митохондриален преносител на пируват) доставя до митохондриите на клетките пируват, сол на пирогроздената киселина, която е краен продукт на метаболизма на глюкозата. Комплексът работи, за да гарантира, че сърцето получава достатъчно метаболитна енергия и поддържа сърдечния ритъм.

Учените са установили, че при хора и мишки експресията на MPC при сърдечна недостатъчност е намалена. Ако при мишките липсва експресия на протеиновия комплекс, но са хранени с кето диета с достатъчно въглехидрати, за да ограничат кетозата, се наблюдава подобрение при сърдечната дейност.

„Този ​​вид сърдечна недостатъчност може да бъде предотвратен или дори обърнат, като се осигури кетогенна диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Интересното е, че 24-часовото гладуване при мишки, което също е „кетогенно“ осигури и значителни подобрения в ремоделирането на сърцето“, заявява ръководителят на изследването Кайл МакКомис (Kyle S. McCommis), доцент по биохимия и молекулярна биология в Университета в Сейнт Луис.

Гладуването също подобрява сърдечната функция, както и кетогенната диета - то увеличава зависимостта на сърцето от окисляването на мастните киселини и намалява кетолитичния поток. Гладуването в продължение на 24 часа понижава нивата на кръвната глюкоза и значително увеличава плазмените концентрации на мастни киселини и кетонни тела.

"По този начин тези проучвания предполагат, че консумацията на диети с по-високо съдържание на мазнини и по-ниски въглехидрати може да бъде хранителна терапевтична намеса за лечение на сърдечна недостатъчност", коментира МакКомис.

Справка: Kyle S. McCommis et al, Nutritional modulation of heart failure in mitochondrial pyruvate carrier–deficient mice, Nature Metabolism (2020). DOI: 10.1038/s42255-020-00296-1

Източник: High fat or 'ketogenic' diets could prevent, reverse heart failure, Maggie Rotermund, Saint Louis University


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.