Китай изпрати трима астронавти към космическата станция Tianhe (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2021 в 12:30 3198 0

Шънджоу 12 на 9 юни. Кредит: China News/ CC

Китай стартира мисията Шънджоу-12 миналата вечер. Това е първият пилотиран космически полет на Китай от пет години насам.

Тримата астронавти на борда са Ни Хайшън (56), Лю Бомин (54) и Тан Хонгбо (45). Изстрелването е проведено от стартовия център Jiuquan в северозападен Китай. За изстрелването е използвана ракета-носител Long March 2F. Тримата астронавти, наричани „тайконавти“ (бук. „Космическите хора“ тайконг е космос) отиват до основния модул Tianhe на новата китайска космическа станция. На 56 години Ни Хайшън е най-старият китайски тайконавт, който някога е излизал в космоса.

Последният китайски пилотиран космически полет, Шънджоу-11, е стартиран през октомври 2016 г. Тази мисия докарва тримата астронавти до Tiangong-2, прототип на предшественика на новата станция, за едномесечен престой.

Екипажът на Шънджоу-12, от друга страна, ще прекара три месеца на борда на Tianhe. Основният модул на Tianhe „Harmony of Heavens“ с дължина 18 метра е пуснат наскоро от Wenchang на 29 април. И въпреки че модулът е в космоса за по-малко от два месеца, Tianhe вече е посетен от товарната мисия, Tianzhou-2, осигурила 6,6 тона запаси за основния модул.

Кредит: Space Video

Шънджоу-12 е третата от 11-те мисии, необходими за завършване на строителството на новата космическа станция в Китай. Два от тези полети ще включват допълнителни модули, които ще се свързват от двете страни на централния модул на Tianhe.

По време на строителната фаза, която се очаква да бъде завършена до края на 2022 г., ще има още три роботизирани мисии за товари и още три пилотирани полета.

Екипажът на Шънджоу-12 ще извърши поредица от дейности по ремонт и поддръжка през своите три месеца на борда на Tianhe, също рекорд (Шънджоу-11 продължи 30 дни).

Станцията в крайна сметка ще бъде с Т-образна форма и ще съдържа жилищен и сервизен модул, плюс докинг.

Източник: Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !