05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китай ще строи най-големия център за клониране в света

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 ноември 2015 в 16:00 59041
Главният изпълнителен директор Лу Хотърн на BioArts International позира с клонирани кучета на 3 май 2008 г. в Калифорния. Снимка: IC

В китайския град Тиендзин се планира да се построи най-големият център за клониране на животни, който ще "произвежда" крави, коне и дори кучета.

В проекта ще участва и южнокорейската компания Sooam Biotech Foundation Research, която заедно с китайски изследователи преди това, се занимаваше с клониране на кучета. 

Центърът ще включва лаборатории, генна банка, както и изложбени зали. Официално обявената цел на центъра е развитието на животновъдството в страната.

Първоначалната инвестиция за създаването на центъра ще бъде в размер на 200 милиона юана (над 31 милиона долара), съобщава China Daily позовавайки се на Комитета по икономико-технологическо развитие към администрацията на града.

Комитетът е подписал стратегическо споразумение с Yingke Boya Gene Technology, дъщерно дружество на Boyalife Group - една от водещите китайски компании в областта на стволовите клетки и биомедицината. Също така в проекта ще вземе участие и южнокорейската компания Sooam Biotech Research Foundation, която съвместно с китайските изследователи е клонирала кучета. До края на тази година корейската компания ще клонира 550 кучета за митническите служби на летищата.

Китай, заедно с Южна Корея и Япония са лидери на азиатския пазар (и не само на него) за генетични изследвания.

През 2004 г. в Китай е създадена генна банка, в която се събират клетки на панди, за да се запази този вид. В Китай се прилага клонирането на крави за нуждите на селското стопанство. В края на лятото тази година генетично модифицираната клонирана китайска крава Ниу Ниу роди здраво теле. Тя бе един от двата клонинга на крави, създадени през 2012 г. с геном, увеличаващ количеството на мазнините в мускулите. Тестовете на новороденото теле са установили, че задачата за увеличаването на дела на мазнини в общото телесно тегло е изпълнена. Освен това, телето показало по-малко чувствителност към отрицателно въздействие на околната среда от неговите "естествени" събратя.

В същото време, извън Азия на експериментите за клонирането на животни за месо се гледа нееднозначно. На 8 септември 2015 г. Европейският парламент гласува за пълна забрана на клонирането на всички видове селскостопански животни, както и продажбата на такива животни, тяхното потомство, както и всички продукти, получени от тях. Както съобщава тогава списание Science, новата мярка излиза извън рамките на приетата преди това директива през 2013 г., която обхващаше само пет вида селскостопански животни: крави, коне, овце, свине и кози. Тази забрана не се прилага по отношение на клонирането за изследователски цели и опитите за възстановяване чрез клониране на популациите на застрашени животни.


поп Дръвчо 24.11 2015 в 08:39 1
+ 0
- 0
В растителния свят, клонирането докарва някакви проблеми ама все пак е работещ механизъм и затова го има къде ли не. В животинския обаче в естествен вид го има крайно рядко и в малки мащаби. Явно проблемите възникват твърде бързо и са големи, иначе щяхме да го наблюдаваме тук-там.

Не казвам че няма смисъл да се изследва в тази посока, просто е малко вероятно да излезе нещо читаво.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.