Китай строи първата си едромащабна соларна електроцентрала в пустинята Гоби

Никола Кереков Последна промяна на 05 август 2015 в 08:39 9237 0

Кредит НАСА

НАСА наскоро пусна нова серия снимки от спътниците си, където можем да видим колко бързо растат соларните паркове в пустинята Гоби в периода между 2012 г. (вляво) и май 2015.(вдясно)

Най-големият соларен комплекс в Китай ще осигури електричество за поне 1 млн. домакинства и сериозно ще намали потреблението на въглища в страната.

За да затвърди ангажимента си да премине на възобновяеми енергийни източници, Китай започна строителството на своята първа едномащабна частна соларна електроцентрала насред пустинята Гоби. Колосалния комплекс, наречен Delingha, ще се простира на 25 кв.км. свободна площ в провинция Qinghai и ще включва 6 огромни термосоларни кули заобиколени от множество огледала.

Когато бъде завършена електроцентралата ще има капацитет от 200 мегавата, което означава, че ще може да захранва с електричество около 1 милион домакинства в Qinghai през цялата година. „Проектираната система за съхранение на топлина действа до 15 часа, като по този начин се гарантира стабилно и постоянно генериране на електроенергия”, обяснява шефа на борда на директорите на Qinghai Solar-Thermal Power Group Wu Longyi по време на пресконференция.

Комплексът е първата соларна електроцентрала, която ще работи на частни начала и според някои източници, тя се разработва съвместно с фирмата BrightSource Energy, базирана в Оукланд, Калифорния и с Shanghai Electric Group в Китай. Първата фаза на строежа представлява пълното изграждане на две соларни кули, така че всяка от тях да може да генерира 135 MW, които да се използват за обезпечаването на около 452 хил. домакинства, а останалите 4 ще бъдат изградени в следващите етапи на строителството.

BrightSource е партньор също и в най-голямата соларна електроцентрала в пустинята Мохаве, Калифорния, която може да генерира до 293 MW електричество.
Веднъж проработила се смята, че електроцентралата би спестила изгарянето на 4,26 млн. тона въглища годишно, което би понижило емисиите на въглероден диоксид с почти 900 хил. тона, а емисиите на серен диоксид с 8 хил. тона.

Строящата се електроцентрала ще добави мощностите си и към вече изградените тази година и свързани с енергийната система на страната 5 GW соларни мощности. Изглежда всички усилия на Китай са насочени към постигането на целта за генериране на 17,8 GW нов енергиен капацитет с използване на соларни фотоволтаични мощности до края на 2015 г. Към момента по отношение на парите изразходвани за възобновяеми енергийни източници, Китай е водещата страна в света по инвестиции в сектора.

До 2014 г. капацитета на енергията добита от слънце в страната беше 28,05 GW – 400 пъти повече отколкото през 2005 г., а има планове този вид добив да се увеличи до около 100 GW към 2020 г.

Тази информация идва на фона на скоро обявените намерения на Китай да изгради свой собствен експериментален термоядрен реактор (токамак), въпреки че страната вече участва и в най-големия до момента и вече доста напреднал проект в Европа (ITER).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !