Клетки в черния дроб може да заместят трансплантациите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 юли 2019 в 00:03 6343 0

Кредит pixabay

Учени от Кралския колеж в Лондон използват РНК от единични клетки, за да идентифицират вид клетки, които може би могат да регенерират чернодробна тъкан, участвайки в лечението ѝ при пациенти, нуждаещи се от трансплантация. 

В публикация в списанието Nature Communications, учените описват нов вид клетки, наречен хепатобилиарен хибриден предшественик (HHyP), който се формира по време на ранното вътреутробно развитие. Оказва се, че клетки HHyP се намират в малки количества и при възрастните, които могат да се превърнат в един от двата главни типа клетки в черния дроб на възрастните (хепатоцити и холангиоцити), т.е. имат характеристики подобни на стволовите клетки. 

Екипът изследва HHyP и открива, че те приличат на стволовите клетки на мишки, за които е доказано, че бързо регенерират черния дроб след сериозна увреда, като тази от цироза. 

Водещият автор д-р Тамир Рашид (Dr Tamir Rashid) от Кралския колеж в Лондон съобщава: "За пръв път открихме, че клетки с подобни свойства може да съществуват и в човешкия черен дроб. Това на свой ред може да намери приложение в регенеративната медицина за лечение на чернодробни заболявания, включително и възможност за избягване на чернодробна трансплантация."

Чернодробните заболявания са едни от най-разпространените в Европа. Те могат да се дължат на нездравословен начин на живот като затлъстяване, злоупотреба с алкохол или причини като автоимунни или други придобити или вирусни заболявания.

Симптомите за чернодробните заболявания включват жълтеница, сърбежи или слабост и умора при по-тежките случаи. Единственото лечение за сериозните заболявания на черния дроб към момента е чернодробната трансплантация, която може да доведе до усложнения до края на живота, а нуждата от донори е много по-голяма от броя им.

"Сега трябва да работим бързо, за да разкрием как плурипотентни стволови клетки могат да се превърнат в HHyPs клетки, така че да бъдат трансплантирани и на пациенти. В дългосрочен план ще опитаме да проверим дали можем да препрограмираме HHyPs в тялото, използвайки традиционни фармакологични средства, за да лекуваме чернодробни заболявания без трансплантация на клетки или органи", предвижда д-р Рашид. 

Източник: EurekAlert - Liver transplants could be redundant with discovery of new liver cell

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !