Климатични митове: Много водещи учени поставят под въпрос изменението на климата

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 април 2019 в 14:49 9776 3

Кредит Pxhere

Всъщност неотдавнашно проучване установи, че 97,4% от активните климатолози са съгласни, че човешката дейност затопля планетата, подчертава NewScientist.

Скептиците за изменението на климата понякога твърдят, че много водещи учени поставят под въпрос изменението на климата. Е, всичко зависи от това, което имат предвид под „много” и „водещи”. Например през април 2006 г. 60 „водещи учени“ подписаха писмо, в което се призова новият премиер на Канада да преразгледа ангажимента на страната си към Протокола от Киото.

Това изглежда е най-големият списък със скептици. И все пак много, ако не и повечето от 60-те, които са подписали договора, не са активно ангажирани с изучаването на изменението на климата, някои не са изобщо учени и поне 15 са пенсионери.

Сравнете това с десетките изявления относно изменението на климата от различни научни организации по света, които представляват десетки хиляди учени, консенсусното положение, представено от докладите на IPCC, и 11 000 подписали петиция, която осъжда позицията на администрацията на Буш относно науката за климата.

Факт е, че в научната общност съществува всеобхватен консенсус за глобалното затопляне и неговите причини. Има някои изключения, но броят на скептиците става по-малък, а не нараства.

През януари 2009 г. анкета на 3146 учени, занимаващи се с науки за земята установи, че 82% са отговорили с „да“ на въпроса: „Смятате ли, че човешката дейност е важен фактор, който допринася за промяната на средните глобални температури?“. От 77-те климатолози, активно ангажирани с научни изследвания, 75 са отговорили с „да“ (97.4%).

Учените, които най-често отговорят с не, са петролни геолози и метеоролози.

Разбира се, просто защото повечето учени смятат, че нещо е истина, не означава непременно, че са прави. Но причината, поради която те мислят така, е заради огромното и нарастващо количество доказателства. Едно проучване през 2004 г. разгледа резюметата на близо 1000 научни статии, съдържащи термина „глобално изменение на климата”, публикувани през предходното десетилетие. Никоя не отхвърля консенсусната позиция. Един критик веднага заяви, че това изследване е погрешно, но по-късно тихо оттегли претенцията си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3805

3

Спас

01.05 2019 в 21:17

Що за глупости? Какво от това, че мнозинството от климатолозите смятат това или онова? Преди стотина години мнозинството от физиците са били убедени в съществуването на всепроникващия етер. В науката няма демокрация, научните открития не се приемат с гласуване, а само след като се докажат от резултатите на недвусмислени и повтаряеми експерименти.

6136

2

WOW

01.05 2019 в 14:45

Продължение от предишния
-Изменението на климата е много сериозно и ще повлияе драматично. - няма как да оценим количествено изменението защото стойностите които използваме като база не са константа, да не говорим че точни и мащабни измервания имаме от малко повече от 50 години. Това което се извлича като информация от лед и геоложки пластове са предположения обработени математически;
-Апокалиптичните прогнози- те са направени с математически модели. Това са тези същи модели, направени от гадателите които много често не могат да познаят времето утре. Защо трябва да вярваме на тези "гении";
- Последно. В горната статия изменение на климата е равносилно на "предизвикано от хората". Всъщност много учени не са съгласни с това равенство. Най-малкото възниква въпросът, кой е изменял климата предишните 4,5 милиарда години?
Изводът-съвременната човеконенавистна хипотеза за вината на хората за хипотетично въобразяемата теория за климатична катастрофа повече прилича на религия, не на наука!

6136

1

WOW

01.05 2019 в 14:33

Колко много манипулации в еднк кратък текст. Например - "проучване през 2004 г. разгледа резюметата на близо 1000 научни статии, съдържащи термина „глобално изменение на климата”, публикувани през предходното десетилетие. Никоя не отхвърля консенсусната позиция"
Ами статиите съдържащи в резюметата този термин очевидно са на приемащи тази теза учени. Няма как след като са направили извод, това значи да се включи в резюмето, в текста да твърдят обратното.
Друга манипулации:
-Изменението на климата е уникално - това не е така. Случвало се е постоянно. Климатът не е стационарна система и постоянно се променя;
-Изменението на климата е лошо - няма такова нещо като лош климат. Благодарение на измененията в климата са се появили и развили бозайниците, т.е. и хората. Климатът въздейства върху всички организми, едни измират, други се приспособяват, а трети се появяват благодарение на това. Този процес е вечен;
-Изменението на климата е много сериозно и ще повлияе драматично. - няма как да оцен