15 декември 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ключово откритие на световноизвестен молекулярен биолог за лечебната сила на българското кисело мляко

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 март 2015 в 18:1332282

Професор Теймурас Курцхалия от Института по молекулярна и клетъчна биология и генетика (MPI-CBG) „Макс Планк“ в Дрезден  изнесе в БАН лекция, посветена на  неотдавнашното откритие на неговия екип за терапевтичния ефект на българското кисело мляко.

Проучванията на световноизвестния молекулярен биолог са показали, че съставките D-лактат и гликолат, които са силно обогатени в българското кисело мляко, могат да  спрат развитието и да предотвратят болестта на Паркинсон, за която още няма лечение.

Резултатите от работата на проф. Курцхалия сочат, че прибавянето на D-лактат или гликолат предпазва от дегенерацията и смърт засегнатите от болестта на Паркинсон човешки нервни клетки и възстановява  тяхната нормална дейност.

Киселото мляко, произведено от  Lactobacillus Bulgaricus, е силно обогатено на D-лактат. Проф. Курцхалия твърди, че българското кисело мляко е продукт с най-високо съдържание на D-лактат и че постоянна консумация от него може да противодейства и да предотврати развитието на болестта на Паркинсон.

Екипът от  „Макс Планк” доказва откритието си чрез експерименти върху лабораторни червеи, на които са инжектирани увредени от Паркинсон мозъчни клетки. След няколкомесечно третиране с млечна киселина, учените забелязват, че клетките се възстановяват. Проф. Курцхалия е категоричен, че до 2 години могат да започнат тестове и върху хора. Но за тази цел трябва да направят допълнителни изследвания на различни видове закваски. Идеята за визитата на проф. Курцхалия в страната ни е на Сидер Панков – българин в екипа му.

„Стигнахме до заключението, че европейските разновидности на киселото мляко не съдържат достатъчно от ензима D-лактат. За това за нас е много важно да се срещнем в България с хората, които произвеждат закваски”, изтъква проф. Курцхалия.

„Открихме, че D-лактатът помага за поддържане на електрохимичния потенциал на митохондриалната мембрана, която е от съществено значение за производството на енергия”, обяснява  проф. Курцхалия.

След като млечната киселина помага за възстановяването на увредените от Паркинсон клетки, то ензимът може да помогне за лечението и на десетки други болести като епилепсия, множествена склероза и редица генетични заболявания, засягащи митохондрията на клетките, подчертава проф. Теймурас Курцхалия.


Препоръчани материали
deyan_h 11.03 2015 в 18:02 2
+ 0
- 0
Сега някой ще се изцепи, че трипсин и химотрипсин не завършват на -АЗА )))че и купчина други ))
deyan_h 11.03 2015 в 17:53 1
+ 1
- 0
Защо там на едно място наричате D-лактАТ - ензим? Имената на ензимите по номенклатура завършват на -АЗА. на -АТ завършват други неща.
 
Още от : Новини
5 изненадващи факта за Коледа
5 изненадващи факта за Коледа
24 декември 2019 в 00:135428
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.