29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кой тип осветление привлича най-малко насекоми?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 февруари 2016 в 15:07 51160
Нощните насекоми традиционно биват привлечени към светлините на лампите ни, но ново изследване разглежда колко привлекателни за тях са различните видове осветителни тела. Снимка: Melanie Tata

Ако се опитвате да държите летящите насекоми настрана от лампите на своята веранда или градина в летните вечери, изборът на тип крушка може да се окаже от ключово значение. 

Постер представен тези дни на ежегодната среща на AAAS (издателя на научното списание Science) описва ново изследване, което сравнява капани за насекоми, заобиколени с шестте основни типа налични на пазара светлинни крушки, включително традицинните лампи с нажежаема жичка, LED крушки, излъчващи студена или топла светлина и покритите с жълт слой "противонасекомни лампи" рекламирани с това, че привличат по-малко насекоми. 

За период от един летен сезон, учените събрали и каталогизирали 8887 насекоми и паяци уловени в квартал на Апоматокс, щата Вирджиния.

Въпреки че качествата на осветлението, привличащо насекомите остават не напълно изяснени, изследването е разкрило някои интересни факти. Крушките с нажежаема жичка безспорно привлекли най-големия рояк насекоми - средно по около 8 на час. Противонасекомните и LED лампите с топла светлина пък били почти на равно като най-малко привлекателни за насекомите - средно по около 4,5 на час.

Но противонасекомните крушки имали съществен недостатък: те привличали по-силно от LED крушките с топла светлина две групи насекоми, които много хора смятат за неприятни - от разред Hemiptera, които включват т.нар. "смръдливи буболечки"; и от разред Dermaptera, наричани още щипалки, които са особено неприятни за представителите на нежния пол.

Тези резултати показват, че трябва да сме особено внимателни при избора на външно осветление, ако не искаме да бъдем налазени от неприятно насекомо.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.