Който пропуска закуската си, получава по-ниски оценки в училище

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2019 в 00:00 2260 0

Кредит: Flickr/AngryJulieMonday, CC BY 2.0

Учени от Университета в Лийдс установиха, че редовното сутрешно хранене е свързано с по-добро представяне в училище.

Британските ученици, които често пренебрегват закуската си, имат по-лоши оценки на изпита GSCE, който е необходим за получаване на сертификат за средно образование.

Резултатите от проучването са публикувани в Frontiers in Public Health.

През 2011 г. изследователите интервюират 294 ученици в училища и колежи в Западен Йоркшир. Оказа се, че 29% от децата в дните, когато ходят на училище, закусват много рядко или изобщо не закусват, 18% ядат сутрин от време на време, а 53% от анкетираните редовно.

Оценките за изпитите GSCE се оценяват по буквена скала: A-B-C-D-E-F-G, така че учените ги преобразуват в 60-балната система, използвана от Министерството на образованието на Обединеното кралство през 2012 г. Оказа се, че учениците, които рядко закусват у дома си, получават средно 10,25 точки по-малко от тези, които са закусвали редовно, което съответства на почти две точки от буквената скала (като се вземат предвид социално-икономическия им статус, етническата принадлежност, възраст, пол и индекс на телесна маса ). Оценките за изпитите по отделните предмети на учениците, които не закусват, са средно с 1,2 точки по-ниски.

Проблемът с храненето на учениците във Великобритания придоби сериозен мащаб. Около половин милион деца идват на училище всеки ден твърде гладни, за да учат, и това се отразява негативно на техните когнитивни способности. За тези, които не могат да си вземат храна от вкъщи, британското правителство прилага национална програма за безплатен училищен обяд, достъпна за всички. В тази програма обаче няма нищо подобно на закуска.

Някои организации, като Magic Breakfast and Family Action, предлагат програма за осигуряване на безплатна закуска в 1800 училища, разположени в най-неравностойните по социално-икономически условия райони на Обединеното кралство. Но в по-голямата част от британските училища учениците са лишени от възможността да получават храна преди часзаниманията в училище.

Изследователите настояват служителите да разширят програмата за безплатна закуска до всички държавни образователни институции в страната.

„Нашето проучване показва, че учениците в гимназията изостават, ако сутрин не получават достатъчно храна, за да подхранят мозъка си“, заявява водещият автор на изследването Кейти Адолфъс (Katie Adolphus).

Справка: Associations Between Habitual School-Day Breakfast Consumption Frequency and Academic Performance in British Adolescents, Katie Adolphus et al, Frontiers in Public Health

Източник:  Skipping breakfast linked to lower GCSE grades, University of Leeds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !