Колко опасна може да стане епидемията от коронавирус Covid-19?

Ваня Милева Последна промяна на 12 февруари 2020 в 07:49 6936 0

Кредит pixabay

Световната здравна организация вече нарече новото коронавирусно заболяване Covid-19.

Ако вирусът не бъде спрян, той може да зарази 60 процента от населението на света и да убие един на 100 от заразените - около 50 милиона души, заяви Габриел Леунг (Gabriel Leung) от Университета в Хонг Конг пред The ​​Guardian на 11 февруари.

Но никой не знае дали това наистина ще стане, защото не знаем дали вирусът може да се контролира, колко е смъртоносен и колко хора са заразени.

Броят на потвърдените случаи в световен мащаб достигна 42 000 във вторник, но ръстът на случаите се забавя от 6 февруари. Това означава, че решението на Китай да ограничи движението на хората в най-засегнатата провинция Хубей работи и това ограничаване може да е ефективно.

Това обаче не е сигурно. Спадът може да се дължи на препълнените болници или лаборатории за тестване. Проучванията продължават да изчисляват, че има много повече случаи в Китай от тези, за които се съобщава. Нещо повече, тестовете намекват, че има много леки и безсимптомни случаи, които може да разпространяват вируса, без да са тествани или карантирани.

Дори тестваните леки случаи може да не влязат в официалните данни. Според диагностичните насоки, издадени миналата седмица в Китай, хората без симптоми, които дават положителен резултат за вируса като част от усилията за проследяване на контактите на известните случаи, трябва да се считат за потвърдени, само ако започнат да показват симптоми. СЗО заяви във вторник, че това ще се промени.

Що се отнася до смъртността, тя е трудно да се изчисли в началото на една епидемия, когато резултатът от повечето случаи все още е неизвестен, подчертава Нийл Фъргюсън (Neil Ferguson) от Имперския колеж в Лондон.

Използвайки модели въз основа на степента на нарастване на смъртните случаи, Фъргюсън и неговите колеги са изчислили, че смъртността е около 18 на сто от потвърдените случаи на вируса в китайския град Ухан. Това е подобно на по-ранните оценки.

Въпреки това смъртността сред потвърдените случаи в Ухан вероятно ще е по-висока, отколкото сред групите, които включват по-леки заболявания, защото да се тества някой в Ухан трябва да е болен поне с пневмония или нещо по-лошо, а не като част от проследяването на контактите.

Например пътуващите от Китай се тестват дали имат грипоподобни симптоми, така че за тях моделът на Фъргюсън дава по-ниска смъртност от 5 на сто.

Междувременно намеците колко хора в Ухан наистина може да са заразени с вируса идват от тестове на 750 души, които са репатрирани от града в Германия и Япония. При тях са открити 10 инфекции. Знаем подробности за осем от тези случаи, от които пет са безсимптомни. Това предполага, че 1,3 на сто от хората в Ухан може да имат вируса, мнозина, без да знаят.

Въз основа на това екипът на Фъргюсън изчислява, че до 31 януари в Ухан е имало най-малко 24 000 нови случая на ден, което поставя под въпрос текущия спад в докладите по случаите, които наброяват около 3000 на ден. Това също може да означава, че общият брой на случаите в Китай може да достигне до милион. Ако случаят е такъв и ако се установят всички смъртни случаи в Ухан, тогава, казва екипът, общата смъртност е само около 1% - което съответства на прогнозата на Леунг.

Но възрастта има значение. В Китай 80 на сто от смъртните случаи са при хора на възраст над 60 години. Докато Китай има средна възраст от 37,4, средната възраст в Европейския съюз, например, е близо 43, което означава, че европейските жители могат да бъдат по-уязвими.

Справка

MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis, Report 4: Severity of 2019-novel coronavirus (nCoV), Ilaria Dorigatti, Lucy Okell, Anne Cori, Natsuko Imai , Marc Baguelin, Sangeeta Bhatia, Adhiratha Boonyasiri, Zulma Cucunubá, Gina Cuomo-Dannenburg, Rich FitzJohn, Han Fu, Katy Gaythorpe , Arran Hamlet, Wes Hinsley, Nan Hong , Min Kwun, Daniel Laydon, Gemma Nedjati-Gilani, Steven Riley, Sabine van Elsland, Erik Volz, Haowei Wang, Raymond Wang, Caroline Walters , Xiaoyue Xi, Christl Donnelly, Azra Ghani, Neil Ferguson, Imperial College London

ИзточникHow bad is the Covid-19 coronavirus outbreak likely to get? , NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !