Колко са жените в науката по света

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2020 в 00:00 5342 0

Кредит AFRL Materials

На Международния ден на жените е логично да обърнем внимание на женското присъствие в науката.

През последните 15 години световната общност е постигнала значителен напредък в тази област. Въпреки това днес само 30% от научните изследователи в света са жени. Въпреки че броят на жените, които влизат в университети, расте, единици от тях достигат нивото, необходимо за участие в научно-изследователска дейност. Незначителен е делът на жените, които избират научно-технически дисциплини - например в областта на информационните и комуникационни технологии (3 процента), науката, математиката и статистиката (5 процента), както и инженерството, индустрията и строителството (8 процента).

По-внимателният преглед на статистиката разкрива интересни изключения от правилото. И така, в Боливия жените съставляват 63% от учените (в България те са 49.1%), докато във Франция делът им е 26%, а в Етиопия - 8%.

Институтът за статистика на ЮНЕСКО представя последните данни, достъпни към юни 2019 г. за разликата между половете в науката.

Глобалната карта  изобразява дела на жените в общия брой на изследователите по държави.

Регионалните средни стойности за дела на жените изследователи за 2016 г. са:

 48,2% за Централна Азия
 45,1% за Латинска Америка и Карибите
 41,5% за Aрабските държави
 39,3% за Централна и Източна Европа
 32,7% за Северна Америка и Западна Европа
 31,8% за Субсахарска Африка
 29,3% за целия свят
 23,9% за Източна Азия и Тихия океан
 18,5% за Южна и Западна Азия

Участие на жени изследователи в Северна и Южна Америка. Източник: UNESCO Institute for Statistics, June 2019. 3 UIS Fact Sheet No. 55 | June 2019

Участие на жени изследователи в Европа. Източник: UNESCO Institute for Statistics, June 2019. 3 UIS Fact Sheet No. 55 | June 2019

По данни на ЮНЕСКО в България жените учени са 49.1%, но в Република Северна Македония те са 52.3%, а в Нидерландия - 25.8%. 

Участие на жени изследователи в Африка. Източник: UNESCO Institute for Statistics, June 2019. 3 UIS Fact Sheet No. 55 | June 2019


Участие на жени изследователи в Азия и Тихия океан. Източник: UNESCO Institute for Statistics, June 2019. 3 UIS Fact Sheet No. 55 | June 2019си

Какво се крие зад тези цифри?

Ако си зададем въпроса къде са жените в науката, е ясно, че балансът между половете наистина съществува в някои страни, в България например жените са почти равен брой с мъжете, но остават изключение на висши академични позиции.

Изглежда, че предизвикателствата пред жените в науката и научните изследвания често се засилват с напредването им в избраната от тях област. Данните от Статистическия институт на ЮНЕСКО показват три основни проблема. Първо, младите жени са по-малко вероятно да продължат обучението си до ниво докторат - въпреки че е по-вероятно от младите мъже да получат бакалавърска и магистърска степен по наука и изследвания по целия свят.

Докато все по-нарастващ брой жени се записват в университетите, много от тях се отказват на най-високите нива, необходими за изследователска кариера. Има и ясно разделение, когато се разглеждат техните области на изучаване. Жените е по-вероятно от мъжете да завършат квалификационна степен в областта на образованието, хуманитарни науки и изкуства, социални науки, бизнес и право или здравеопазване.

През 2018 г. например жените представляват повече от две трети от завършилите програми в областта на образованието в повече от половината държави с налични данни. Затова пък мъжете са повечето висшисти в три области: информационни и комуникационни технологии; Селско, горско стопанство, рибарство и ветеринария, като в инженерните науки се отчита най-големия дисбаланс между половете. През 2018 г. мъжете представляват повече от трима на всеки пет висшисти по машинно и строоително инженерство в почти всички страни с налични данни.

Второ, жените, които стават учени, са по-малко вероятно от мъжете да останат учени - много жени напускат своята област, губейки години на обучение и опит. В резултат на това само около 29% от днешните изследователи по света са жени.

Трето, жените учени и изследователи са по-склонни да работят в академичните среди или в публичния сектор, докато мъжете - в частния сектор, конто предлага по-високи заплати и по-големи възможности. 

Как да се пише за жени в науката без сексизъм

За мъжете и жените в науката се пише по различен начин. Факт е, че всеки път, когато жена вземе нобелова награда за наука, това непременно се отбелязва и често заслугите им се подценяват. От Мария Кюри до Розалинд Франклин, жените учени често се разглеждат от гледна точка на връзката им с техния мъж партньор и колега.

Едно просто търсене в мрежата на жени учени ще ви даде списъци на „10 най-удивителни жени в науката“ или „10 жени учени, за които трябва да знаете“. Но ако потърсете „най-известните мъже учени" например, ще намерите списъци на най-влиятелните учени, без да се споменава думата „мъже“. Просто не е за отбелязване.

Тези указания са разработени от Ан Финкбайнер (Ann Finkbeiner). Тя казва, че ако правите статия за жена учен, не трябва да пишете:

  • че е жена;
  • какво работи съпругът й;
  • че е отгледала деца;
  • че е пример за подражание за другите жени;
  • че тя е "първата жена, която ..."

Така не пишете за мъжете, нали?

Екипът на Наука ОFFNews поздравява с уважение и респект всички жени, които се занимават с наука. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !