Комари превзеха китайския жилищен комплекс „вертикална гора“

Ваня Милева Последна промяна на 21 септември 2020 в 09:27 9668 0

Балконите в сградите на жилищния комплекс "вертикална гора" Qiyi са отрупани с растения в Ченгду, Китай. Кредит: United States Environmental Protection Agency (EPA)

Жителите на китайския жилищен комплекс, които с нетърпение очакваха да заживеят в зелена „вертикална гора“, се оказаха в истински ад от комари, роящи се в този еко рай, съобщава New York Post.

Според идеята на всеки балкон в комплекса трябва да има малка градина. Експерименталният зелен проект Qiyi City Forest Garden в Чънду привлече купувачи за всичките 826 апартамента, но също така привлече и досадни насекоми. Хората не пожелаха да се настанят в апартаментите, поради което те продължават постепенно да обрастват с растения, придавайки на небостъргачите пост-апокалиптичен облик според агенция Франс прес.

Изглед от жилищния комплекс Qiyi City Forest Garden в Чънду, Китай. Кредит: United States Environmental Protection Agency (EPA)

Изглед от жилищния комплекс Qiyi City Forest Garden в Чънду, Китай. Кредит: United States Environmental Protection Agency (EPA)

И все пак неколцина смели хора очевидно са решили да се преместят, за което свидетелстват няколкото балкона, на които са подрязани растенията, както и светлините от апартаментите. Досега са се заселили едва около 10 семейства, съобщава държавният Global Times.

Изглед от жилищния комплекс Qiyi City Forest Garden в Чънду, Китай. Кредит: United States Environmental Protection Agency (EPA)

Експерименталният комплекс бе построен през 2018 г. в китайския мегаполис Ченгду. По замисъл трябваше да покаже уникален пример за зелен "еко" начин на живот с изобилие на зеленина на всеки балкон. Сградите са проектирани така, че да осигурят достатъчно място за растенията. Двадесет вида трябваше да се справят със смога и шума на улиците и да превърнат фасадите на сградите във вертикални гори.

Сега, след като комари пропъдиха купувачите, градините завзеха и почти напълно погълнаха балконите, което привлече още повече насекоми. 

Според ландшафтния дизайнер Дарил Байерс (Daryl Beyers) проблемът на жилищния комплекс е, че създателите не са помислили за неговата поддръжка. Той предполага, че балконите нямат подходяща дренажна система и растенията върху тях задържат вода. Освен това, преди да се нанесат първите наематели, градините са нараснали много и вече са осигурили на комарите не само достатъчно влага, но и сянка.

Изглед от жилищния комплекс Qiyi City Forest Garden в Чънду, Китай. Кредит: United States Environmental Protection Agency (EPA)

Освен това проектантите не са взели предвид, че е необходима постоянна грижа за градините още преди въвеждането в експлоатация на обекта или е трябвало да изберат такива растения, които не трябва да се подрязват често. Според Бейерс най-добрият вариант биха били дребни растения, които растат много по-бавно. Той също така предлага наемателите да можеха да избират какво искат да отглеждат на балконите си.

Авторите на проекта не планират да го затворят, а да засилят мерките за борба с насекомите и да извършват поддръжка на апартаментите четири пъти годишно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !