Компания проверява как ще расте канабис в космоса

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 декември 2019 в 10:17 3874 0

Кредит pixabay

Миналата седмица, капсулата Dragon на SpaceX достигна Международната космическа станция (МКС) и достави провизии. Следващата мисия на компанията към МКС е предвидена за март 2020 г. и този път в товара ще има нещо необичайно - канабис. 

Върху мисията ще работи компанията за високотехнологично земеделие Front Range Biosciences, заедно със SpaceCells USA и BioServe Space Technologies. Това не означава обаче, че астронавтите ще го използват.

Пратката ще съдържа семена от коноп, който е разновидност на канабиса с ниско съдържание на THC, психоактивната съставка на марихуаната. В САЩ конопът е легализиран отново преди година, което позволява този експеримент да получи федерално разрешение. И докато Cannabis sativa все още не нелегален на федерално ниво в САЩ, много щати легализираха употребата с медицинска и рекреационна цел. 

Експериментът е съставен от 480 растителни клетъчни култури, които ще бъдат оглеждани в инкубатор за 30 дни, докато учените наблюдават дистанционно развитието им от Университета на Колорадо. Освен коноп, ще бъдат отглеждани и проследени растителни култури от кафе. 

Учените искат да проверят по какъв начин микрогравитацията и престоят в космоса ще се отразят на двете култури. Има доказателства, предполагащи, че растенията може да мутират, докато растат в космоса. Изследователите искат да изучат тези мутации и да видят какво ще се случи с растенията, когато се върнат на Земята. 

"Ние имаме късметът да сме лидери в нова космическа индустрия и сме развълнувани да изследваме тези невероятни възможности с екип от Front Range Biosciences и BioServe", споделя Питър МакКълаг (Peter McCullagh), изпълнителен директор на SpaceCells. "Ние следваме големи идеи и има сериозна възможност да внесем на пазара нови хемотипове, както и растения, които могат да се адаптират по-добре към суша или студ. Очакваме да докажем чрез тази и други мисии, че можем да адаптираме храните към климатичните промени."

Някои от тези мутации може да се окажат полезни, така че да имат възможност за търговско приложение. Например отгледаните в космоса коноп и кафе може да се окажат по-устойчиви на климатичните промени в някои райони. Някои изследвания показват, че глобалното затопляне е проблем за кафето, който може да се превърне в намаление със 73-88% на районите, подходящи за отглеждане на кафе, към 2050 г. Друго изследване показва, че повече от половината от дивото кафе в света е заплашено от изчезване. 

"Предвиждаме това да бъде първият от много експерименти заедно", обяснява Луис Стодиек (Louis Stodieck), главен изследовател на BioServe Space Technologies от Университета на Колорадо. "В бъдещето планираме екипът ни да отгледа и запази растения в различни моменти от цикъла им на растеж, за да може да се анализира кои метаболитни пътища са активирани и кои не. Това е вълнуваща област на изследвания, която има значителен потенциал." 

Източник: ZME - Biotech company is sending cannabis to space to see how it mutates

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !