Консумацията на горещ чай е свързана с повишен риск от рак на хранопровода

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 март 2019 в 09:16 2251 0

Кредит Pxhere

Употребата на горещ чай е свързана с повишен риск от развитие на рак на хранопровода. Такива са констатациите на международна научна група, съобщава EurekAlert!.

Предишни проучвания също са откривали такава връзка, но досега нито едно проучване не е изследвало корелацията толкова детайлно.

Новото проучване, публикувано в International Journal of Cancer, постигна това чрез следване на 50 045 души на възраст от 40 до 75 години за средно 10 години.

По време на проследяването бяха идентифицирани 317 нови случая на рак на хранопровода. В сравнение с пиене по-малко от 700 мл чай на ден при по-малко от 60 ° C, пиенето на 700 мл на ден или повече при по-висока температура (60 ° C или по-висока) се свързва с 90% по-висок риск от рак на хранопровода.

"Много хора обичат да пият чай, кафе или други горещи напитки. Въпреки това, според нашия доклад, пиенето на много горещ чай може да увеличи риска от рак на хранопровода, поради което е препоръчително да се изчака горещите напитки да се охладят преди консумация”, заяви водещият автор д-р Фархад Ислами (Farhad Islami) от Американското общество за борба с рака.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !