Коралов Апокалипсис - затоплянето на Ел Ниньо опустошава кораловите рифове

Никола Кереков Последна промяна на 01 април 2016 в 10:23 5693 0

Кредит XL CATLIN SEAVIEW SURVEY

Снимки от декември 2014 г. (от ляво) и февруари 2015 г. показват избелването на коралите във водите на Тихи океан край Американска Самоа.

В началото на март тази година, австралийските изследователи на рифовете все още се надяваха, че легендарния Голям Бариерен Риф ще се размине леко от настоящия Ел Ниньо - климатичен феномен, който пренася необичайно топла вода към екваториалната част на Тихия океан, стресирайки и понякога убивайки коралите.

За съжаление коралите нямат този късмет. На 20-ти март властите отговорни за наблюдението на рифа в Тоунсвил, Австралия са докладвали, че гмуркачи са установили значително избелване на коралите (coral bleaching) - причинено от загуба на симбиотичните водорасли - в далечните северни части на рифа. Много участъци от рифа вече били мъртви.

Последващи обследвания от въздуха са потвърдили началото на бедствието: "Само 4 рифа от 520 наблюдавани нямаха признаци на избелване," твърди Тери Хъджис (Terry Hughes), директор на Австралийския изследователски център за изследвания по кораловите рифове (Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies) в Таунсвил, който лично е прегледал в продължение на 4 дни миналата седмица най-северните 1000 километра от 2300-километровата система от рифове. "Това беше най-тъжната разходка край рифовете в кариерата ми."

Големият бариерен риф се присъединява към нарастващия списък от рифове, които са проявили избелване породено от изключително мощния Ел Ниньо започнал в края на 2014 г. Случващото се в момента е най-дългия период на избелване записвано до момента, а този Ел Ниньо, който допринесе 2015 г. да бъде най-топлата година на планетата, откакто се правят измервания, дори не показва признаци да приключи скоро," твърди Марк Ейкин (Mark Eakin), еколог специалист по кораловите рифове към Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ в Колидж Парк, щата Мериленд. Въпреки че в момента Ел Ниньо отслабва неговите последващи ефекти могат да поддържат избелването за още една година, добавя той.

Ейкин смята, че е прекалено рано да се каже дали настоящите събития ще достигнат рекордните нива наблюдавани през 1998 г., когато 16% от рифовете по света загинаха. Но това определено показва какво предстои, предупреждават учени. При повишаването на температурите на световния океан под въздействие на глобалното затопляне, дори слаб Ел Ниньо ще бъде достатъчен да накара коралите да се почувстват некомфортно горещо, предупреждава Ейкин. "Ако избелванията продължават да се повишават по честотата и интензитет ще наблюдаваме постепенно спадане в здравословното състояние на рифовете. Честотата на избелванията може да надмине способността на рифовете да се възстановяват," предупреждава екологът по коралите Александра Демпси (Alexandra Dempsey) от Фондацията Khaled bin Sultan Living Oceans в Анаполис.

Ове Хойх-Гулдберг (Ove Hoegh-Guldberg), директор на Института за глобална промяна към Университета на Куинсленд в Санта Лучия, Брисбейн, Австралия предполага, че светът може да загуби кораловите си рифове до 2040 г. "Тук не става дума за бъдещето. Това се случва в момента," отбелязва той.

Въздушни обследвания през март тази година над Големия бариерен риф разкриват мащабно избелване на коралите (белезникавата част на снимката). Снимка: TERRY HUGHES

Коралите съжителстват с цветни симбиотичните водорасли наречени зооксантели, които използват фотосинтеза за да произвеждат хранителни вещества за себе си и за своите гостоприемници. Когато водата стане прекалено топла, коралите изхвърлят зооксантелите и стават белезникави, иначе казано избелват се. Ако водата изстине достатъчно скоро след това, водораслите се връщат. Но продължителното избелване може да убие коралите - и дори повече. Загубата на покритието от корали прави рифовете много по-неподходящи за много морски организми и риби, което може да доведе до драматична загуба на биоразнообразие.

Избелването се случва от време на време поради промяна в локалните условия - през 2002 г., например, топлото време довело до мащабно избелване в Големия бариерен риф. Но Ел Ниньо цялостно изменя температурите в целия Тихи океан и повлиява водите и климатичните условия по цял свят. Рекордното избелване през 1998 г. е било в следствие на особено мощен Ел Ниньо. Същото явление през 2010 също предизвика мащабни глобални избелвания на коралите.

В края на 2014 г. Ейкин, който ръководи службата за наблюдение на коралите, предсказал "глобално по своите мащаби избелване" причинено от зараждащия се тогава Ел Ниньо. Първите доклади започнали да пристигнат в началото на 2015 г. През април, Демпси и други учени докладвали за мащабно избелване на територията на Британския Индийски океан, група острови в Индийски океан между Африка и Индонезия. "Повече от 50% от коралите, някои с диаметър до 2 метра,започнаха да показват първи признаци на избелване," разказва Демпси, която е била част от екипа изследвал отдалечените и рядко посещавани рифове. Значително избелване засегна Хаваите през ноември 2015 г., а след това Фиджи и Нова Каледония през февруари тази година. "Избелването в момента е обхванало половината от Южното полукълбо," твърди Ейкин. "Очакваме затоплянето да продължи своето напредване на север в Индийския океан, а дълготрайните прогнози вещаят избелване и на Карибите това лято," добавя той

.Ако ситуацията продължава да се влошава може да загубим красотата и уникалното биоразнообразие на кораловите рифове

Съдбата на Големия бариерен риф ще бъде проследена най-точно, благодарение на значителните научни ресурси инвестирани от Австралия. Преди около 6 месеца, Хъджис започва да планира създаването на т.нар. National Coral Bleaching Taskforce (специален национален отряд за мониторинг на избелването), който започна работа миналата седмица с въздушни обследвания и екипи от гмуркачи. Екипът използва система за оценяване от 0 до 5, при която 0 е липса на избелване, 3 е 30 до 60% избелване, а 4 е повече от 60% избелване. Хъджис отбелязва, че 95% от рифовете, които са проверили били оценени като 3 или 4 по тази скала. За сравнение, през 2002 г. само 18% от рифовете били засегнати толкова лошо. "Без съмнение, пораженията са много по-значителни от тези през 2002 и дори 1998 г.," твърди той.

Тропически циклон в началото на март разхлади централния и южния край на рифа. Но специалистите по корали не знаят точно колко на юг се простира избелването. За да установят това те планират още тази седмица да извършат още изследвания от въздуха на Големия бариерен риф.

Избелени корали в участъци от Големия Бариерен Риф край Австралия. Голяма част от коралите на снимката вече са мъртви.

Не е ясно какъв процент от избелените корали ще умрат. Хойх-Гулдберг се изненадал от наблюдаваното избелване в отдалечения северен край на бариерния риф, който е най-слабо засегнат от риболов и туризъм. "Някак си се надявахме, че северния край ще се окаеж по-устойчив," разказва той. Хъджис отбелязва, че изолираните рифове "би трябвало по-лесно да се възстановят, но степента на избелване означава, че ще му отнеме поне десетилетие да се възстанови напълно."

Австралийските изследвани на това и на другите големи избелвания през 1998 и 2002 г. могат да ни дадат повече данни за устойчивостта на рифовете. "Някои рифове имаха късмет да не са засегнати, докато други бяха поразени три пъти," разказва Хъджис. Той и колегите му ще започнат да търсят връзки между явлението и например близостта до крайбрежието, качеството на водата и последствията от риболова и туризма, "за да видим дали можем да разберем защо някои рифове са по-уязвими." Ако се окаже, че ключовия фактор е качеството на водата, "това ще наложи очевидната необходимост от допълнителна обработка на водите," отбелязва Хъджис.

Но подобряването на качеството на водата ще има малък ефект, предвид силното влияние на глобалното затопляне. "Единствения изход от създалата се ситуация е да се предотвратят по нататъшните повишения в глобалното затопляне" като се приложат понижаванията на въглеродните емисии, които бяха споразумени миналата година на климатичната конференция в Париж, смята Хойх-Гулдберг. Той се надява, че 500-те млн. човека, които разчитат на рифовете като свой поминък ще се постараят гласовете им да бъдат чути. Пораженията върху Големия бариерен риф и другите рифове показват нагледно какво ще се случи ако пренебрегнем този глобален проблем.

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !