07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Космически апарат откри живот на Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 март 2018 в 13:17 67220

Отправилият се към астероид космически апарат на НАСА OSIRIS-REx, потърси следи от живот на Земята и ги откри.

Проф. Данте Лорета (Dante Lauretta) от Университета в Аризона разказа за резултатите от работата в доклад на 49-та ежегодна конференция Lunar and Planetary Science.

Още през 90-те години, когато сондата Galileo извърши маневра около Земята, преди да се насочи към Юпитер, той проведе уникални наблюдения на нашата планета. Идеята идва от Карл Сейгън. Спектралният анализ на данните, изпратени от апарата, показа, че в атмосферата на нашата планета има значителни количества метан и кислород, което е показател за фотосинтезата, както и са регистрирани радиовълни, които не изглежда да имат естествен произход. Експериментът бе първият практически опит да се види Земята от гледна точка на извънземните учени и да се тестват средствата за търсене на живот извън нейните граници.

Сега експериментът на Сейгън е повторен от учените, работещи със сондата OSIRIS-REx.

През 2016 г. апаратът стартира към астероида Бену, за да се опита да събере проби от неговата почва през 2019 г. и да ги върне на Земята след още четири години. Междувременно, движейки се по сложната си траектория, той се приближи до нашата планета на разстояние 22 пъти по-малко от орбитата на Луната и насочи инструментите си към Земята.

Максималното приближение на OSIRIS-REx до Земята става на 2 октомври 2017 г. и е само 17 237 километра - няколко пъти по-ниско от орбитите на геостационарните спътници. По това време сондата използва цял набор от инструменти, включително камери и спектрометри за видимия и инфрачервения диапазон.

От такова разстояние не е трудно да се установи, че на Земята има живот - апаратът забелязва континентите и океаните, водната пара във въздуха, измерва се температурата, установено е разпределението на въглероден двуокис, молекулярен кислород, метан в атмосферата като последните два се смятат за важни признаци на живот на планетата.

Интересна разлика от резултатите от началото на 90-те години е съставът на въздуха. OSIRIS-REx регистрира 12% по-високо съдържание на метан и 14% повече въглероден диоксид, отколкото по времето на Galileo. Интересно, но очаквано - днес на планетата живеят още два милиарда души, размерът на замърсяването се е увеличил и последствията от това са много по-забележими, отколкото по времето на Карл Сейгън.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.