Космонавти от пет страни пристигат в България за честванията на 40-годишнината от полета на Георги Иванов

БАН Последна промяна на 05 април 2019 в 12:54 4104 0

40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще събере в София първите космонавти на пет европейски страни. Бележитата годишнина е повод Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ-БАН) и Българската академия на науките организират серия от събития, които се посвещават и на 150-годишнината на Академията.

Петима космонавти от международната програма „Интеркосмос“: Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Миро̀слав Хермашѐвски (Полша), Бе́рталан Фа́ркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова – съпруга на космонавта Борис Егоров, пристигат у нас за честванията по случай събитието, което направи България шестата държава в света със свой космонавт в открития космос.

Пресконференцията на българския космонавт Георги Иванов и гостите космонавти ще се проведе на 10 април 2019 г. от 9.30 ч. в зала „Иван Е. Гешов“ на Българската академия на науките, ул. „15 ноември” 1. Ще присъстват още проф. Румен Недков – директор на ИКИТ – БАН, космонавтът Александър Александров, Красимир Стоянов и учени от Института за космически изследвания и технологии.

Фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще се открие от 10.15 ч. във фоайето на БАН. Ще бъде валидирана и специално отпечатана за случая пощенска марка.

В 11 ч. ще започне тържествената сесия и връчването на почетни знаци, посветени на юбилея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !