Космонавтите от Международната космическа станция получават нов помощник

Наука OFFNews Последна промяна на 03 септември 2015 в 13:30 2147 0

Кредит dailytechinfo.org

Изпълняването на различни задачи в открития космос е много сложно занятие. В особено враждебните условия, които заобикалят космонавтите извън космическата станция или летателен апарат, изпълнението дори на най-дребните дейности отнема часове, вместо минути. На хората им се налага или да облекат тежките скафандри и сами да свършат работата, или с дистанционно да управляват роботи.

Проблемът се изостря от факта, че на бъдещите поколения космонавти ще им се налага да управляват от орбита автоматизирани апарати, които да извършват различни действия по повърхността на други планети.

Като практическа подготовка за изпълнението на такива дистанционни операции, датският космонавт Андреас Могенсен (Andreas Mogensen), поема контрола върху наземен апарат на име "Interact Centaur", който ще се намира на един от полигоните на Европейската космическа агенция (ЕКА). Полигонът се намира в Холандия, а Могенсен ще бъде на борда на Международната космическа станция (МКС).

Изпитанията, които той ще проведе, са насрочени за 7 септември. Това изпитание не е първият път, когато космонавт ще управлява наземна техника, но за първи път ще бъде използвана система за управление, която обаче ще има и обратна връзка - Могенсен ще може да чувства това, към което се докосват "ръцете" на робота. 

Самият "Interact Centaur" представлява подвижна платформа с 4x4 задвижване, на която е сложена камера, датчици за близост и локализация, две "ръце"-манипулатори. Като основно средство за възприемане на заобикалящата го среда, роботът използва лазерен скенер. Във въпросните манипулатори има вградени датчици за натиск, сигналите от които ще осигуряват обратната връзка. Единствено благодарение на тази обратна връзка астронавтът ше може да изпълни редица задачи, за изпълнението на които трябва да се извършват движения с точност до милиметри.

Изпитанието ще се състои в това роботът (или по-точно Монгесен) да открие къде се намира специален панел за сглобяване. След това роботът ще трябва да вдигне от земята метално лостче и да го постави на съответното му място в панела. Тази на пръв поглед проста задача всъщност е сложна, тъй като лостчето и съответното му отверствие ще бъдат пригодени така, че да не позволяват свободен ход повече от една шеста от милиметъра.

Задачата си Могенсен ще изпълни, когато станцията се намира на 400 километра от Земята. Сигналът обаче ще се предава през ретранслатор, който изкуствено ще увеличи разстоянието с 90 километра. Това означа, че на космонавта ще му се наложи да извършва задачите с известно закъснение на сигнала, което несъмнено ще затрудни операциите, изискващи висока точност на движенията.

"Когато изпълняваме действия, които изискват висока точност на движението, например, да поставим ключ в ключалката, ние до голяма степен разчитаме на чувството ни за осезание, а не на зрението. В случая визуалната информация има много по-малко значение, тъй като подобна задача може да се извърши и със затворени очи. Ние искаме да приспозим тези човешки способности към автоматизираните системи и роботи с дистанционно управление", един от научните ръководители на гореописания проект.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !