Кожа на един вид риба дава надежда за предотвратяването на бръчките

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2022 в 00:01 6062 0

бръчки

Кредит Pixabay

През 2020 г. световният пазар на продукти срещу стареене е бил на стойност около 58,5 милиарда долара.

Учени откриват, че желатинът, извлечен от кожата на тихоокеанската мерлуза, реактивира колагеновите пътища в клетките на човешката кожа, показвайки ефект, противопоставящ се на сбръчкването на човешката кожа.

Хората са готови да похарчат много пари, за да се оттърват от бръчките си. През 2020 г. световният пазар на продукти срещу стареене е бил на стойност около 58,5 милиарда долара. До 2026 г. той ще бъде на стойност около 88,3 милиарда долара. Процедурите варират от лазерно възстановяване на кожата до лифтинг на лицето.

Сега изследователи от Университета на Орегон са открили доказателства, които предполагат, че определен вид риба може да има свойства, които да предотвратяват появата на бръчки.

Сбръчкването на кожата е част от естествения процес на стареене. С напредването на възрастта способността на организма да произвежда еластин, протеини и колаген намалява. Процесът на стареене на кожата се ускорява от UV лъчите, един от най-големите причинители на бръчките. Излагането на повече UV лъчи може да причини разграждането на колаген и еластин е т. нар. фотостареене.

Но желатинът в кожата на тихоокеанска мерлуза (Merluccius productus), риба, която живее предимно по тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, може да има свойства да поддържат младежкия вид.

Юнг Куон (Jung Kwon), асистент в Университета на Орегон, и група изследователи проучват химичните механизми, които на клетъчно ниво водят до набръчкването на кожата в доклад, публикуван в списание Marine Drugs.

„Рибните кожи са богат ресурс, за който вече знаем, че имат ценни хранителни свойства“, разказва Куон. „Но искахме да разберем каква допълнителна потенциална стойност може да се намери в нещо, традиционно считано за страничен продукт."

UV лъчите предизвикват образуването на свободни радикали в кожата, които увреждат еластиновите влакна в кожата и допринасят за образуването на бръчки и рак на кожата. Хората със светла кожа имат по-малко защита срещу UV-индуцирани кожни промени и са склонни да развиват повече бръчки, отколкото хората с тъмна кожа.

В проучването изследователите разглеждат как желатинът от тихоокеанската мерлуза повлиява имунните и възпалителните реакции, както и пътищата, за които е известно, че стимулират синтеза на колаген и разграждането на колагена.

Те откриват, че човешките кожни клетки, изложени на екстракт от желатин от кожата на тихоокеанската мерлуза, реактивират до определено ниво пътя на синтеза на колаген, който е бил потиснат от UV лъчението, предотвратяват активирането до определено ниво на пътя на разграждането на колаген, който е бил ускорен от UV лъчението, и насърчава допълнителни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Макар и окуражаващо, Куон заявява, че са необходими допълнителни изследвания освен първоначалните лабораторни открития, като тестване върху животни.

„Видяхме известен потенциал с положителен отговор в клетъчния модел“, обяснява Куон. „Това ни дава добри доказателства да предприемем следващите стъпки.“

Справка: Anti-Photoaging Effect of Hydrolysates from Pacific Whiting Skin via MAPK/AP-1, NF-κB, TGF-β/Smad, and Nrf-2/HO-1 Signaling Pathway in UVB-Induced Human Dermal Fibroblasts
Seok Hee Han 1,Elaine Ballinger 2,3,Se-Young Choung 1,4 andJung Yeon Kwon, Mar. Drugs 2022, 20(5), 308; https://doi.org/10.3390/md20050308 

Източник: Could these fish skins prevent wrinkles?, ZME Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !