04 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кучето динго Санди е с най-интересния геном в света (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 април 2017 в 15:04 96141
Снимка: Barry Eggleton

Това диво куче динго на име Санди спечели титлата "Най-интересен геном в света за 2017 г.". Надпреварата беше изключително оспорвана, като Санди победи такива кандидати като морски плужек, захранван от слънцето, смъртоносна азиатска змия, бръмбар-бомбардир и розов гълъб.

Победителят се определя от публиката, като двегодишната Санди си осигури 41% от гласовете. Сега нейната ДНК ще бъде разкодирана от организаторите на надпреварата - PacBio, като се използват най-новите технологии за секвениране на генома, съобщава Science alert.

Санди и нейните братя са открити изоставени от майка им когато са само на 3 седмици в пустинята в Австралия. Повечето кучета динго са смесица от диви вълци и домашни кучета, затова Санди е изключително рядка, бидейки родена навътре в пустинята. 

"Санди е истински дар за науката. Като рядко, дивородено, чисто динго, тя е уникален случай за изследване", коментира лидерът на проекта Бил Балард (Bill Ballard) от Университета в Нов Южен Уелс (UNSW). "Като секвенираме генома на Санди това ще помогне да набележим някои гени за темперамента и поведението, които подчертават прехода от диво животно към перфектните домашни любимци", добавя той.

Ето и останалите финалисти: 

Снимка: Parent Géry/Wikimedia

Elysia timida - морският плужек, захранван от слънчева светлина

Този зелен морски плужек в периоди на глад може да изкара до 9 месеца единствено от фотосинтеза - процес, който изисква светлина и я превръща в енергия. Засега учените не могат да разберат по какъв начин плужекът поддържа хлоропласти, обикновено използвани от растенията и така оцелява с месеци без да яде. 

Nesoenas mayeri  - розовият гълъб или гълъб на Майер

Този гълъб е интересен не само заради цвета си. Видът почти изчезва през 90-те години (с останали само 16 птици), но успява да се възстанови, като вече има над 400 птици. Живее на остров Мавриций.

С ниското си генетично разнообразие над 60% от поколението му умира поради инфекции. Затова има спешна нужда да се разкрие повече информация за ДНК на тези гълъби.

Снимка: Wikipedia

Tropidolaemus wagleri - "полово диморфичната" храмова гърмяща змия

Този вид змия не само има уникални токсини в своята отрова, които не са открити никъде другаде по света, но половата й характеристика е доста различна от тези на повечето видове змии. Мъжките са малки и зелени, докато женските са десет пъти по-големи и с красиви окраски. 

Могат да се открият в Храма на змиите в Малайзия, който е единствен по рода си. 

Brachinus elongatulus - "избухващите" бръмбари-бомбардири

Със залпове от отровни химикали, които се изстрелват от корема с температура от над 100 градуса по Целзий, този вид бръмбаи спокойно могат да се справят с всеки един враг в природата. Процесът по всичко изглежда не вреди на самия бръмбар. 

Еволюционните генетици се чудят от десетилетя как е успяло това създание изобщо да еволюира. Едно еволюционно подхлъзване и самото то би експлодирало. Можете да видите как действа този бръмбар в това любопитно видео: 


Emigirl
Рейтинг : 8374
24.04 2017 в 15:45 1
+ 3
- 0
искам едно динго вкъщи
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.