Квантовата теория позволява червейна дупка с размера на човек да продължи вечно

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2019 в 13:44 15166 0

Червейните дупки са основен елемент на научната фантастика от десетилетия. Кредит: L. CALCADA / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Искате ли да пътешествате през червейна дупка?

Учените не знаят дали тези портали в пространство-времето могат да просъществуват достатъчно дълго, за да може нещо да премине през тях. Сега изчисленията показват, че те биха могли да се задържат известно време - може би толкова дълго, колкото съществува самата Вселена.

Червейните дупки са по същество две черни дупки, свързани помежду си. Теоретично биха могли да съществуват два типа. Непроходими червейни дупки като стая с две врати, която може да се използва само отвън - вратите са черни дупки, през които нещата могат да влязат, но никога да излязат.

„Те не са много интересни, тъй като всеки астронавт, който е достатъчно смел да се спусне в тях, няма да може да се върне, за да разкаже какво е видял“, отбелязва Диедиен Уан (Diandian Wang) от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Възможни са и проходими червейни дупки, но досега не знаехме дали могат да съществуват достатъчно дълго, за да премине нещо на практика.

За да се образува подобна червейна дупка, пространство-времето трябва да промени формата си и от наподобяващо на плосък лист да се образуват дупки в него. В класическата физика това не може да се случи. Но правилата на квантовата механика изглежда позволяват на пространството-времето спонтанно да променя формата си, въпреки че това вероятно е само за много кратки периоди.

Сега Уан представя сценарий, включващ теорията на струните, в която основната съставка на реалността са мънички струни. Ако една от тези струни се счупи, това може да създаде проходима червейна дупка.

„Тя съдържа енергия и когато се счупи, тази енергия образува две черни дупки във всеки край на струната“, обяснява Уан.

Според предишни изчисления това е възможно, но енергията ще накара двете черни дупки да се отдалечат една от друга толкова, че червейната дупка ще се разкъса.

Сега Уан и неговият екип са изчислили, че изкривяването на пространството-времето може да противодейства на това ускорение като задържи черните дупки неподвижни, позволявайки да остане отворено гърлото на червейната дупка. Този сценарий е много малко вероятен и става още по-малко невероятен, колкото по-дълга е червейната дупка и колкото са по-големи двете черни дупки.

Това означава, че една червейна дупка, достатъчно голяма, за да може да премине човек, е много по-малко вероятна от тази, през която може да бъде изпратен лъч светлина. Благодарение на квантовата механика вероятността това да се случи, не е нулева.

Вечна червейна дупка

Екипът на Уан също изчисли, че щом може да съществува проходима червейна дупка, то тя може да остане стабилна поне докато съществува Вселената - и може би завинаги.

„Предишната ни работа показа, че червейните дупки могат да бъдат проходими“, разказва Арон Уол (Aron Wall) от Университета в Кеймбридж. „Но ние не описахме процеса на създаване на червейната дупка“ Той заяви, че изчисленията на Уан показват как тя може да се създаде от нулата.

Но червейните дупки на Уан не биха могли да се използват за пътуване във времето или за полети по-бързо от скоростта на светлината, отбелязва Уол. Ако пътувате през такава червейна дупка, казва той, все пак ще трябва да се движите по-бавно от скоростта на светлината.

Справка:  Classical and Quantum Gravity, DOI: 10.1088/1361-6382/ab436f

Източник: Quantum weirdness could allow a person-sized wormhole to last forever, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !