Ледено зърно градушка, паднала в Аржентина, постави световен рекорд (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 май 2020 в 09:00 6299 0

Масивният леден къс градушка от Аржентина, който може би е поставил световен рекорд. Снимка: Victoria Druetta/Pennsylvania State University

Масивен леден къс град в Аржентина може би е поставил световен рекорд с размер около 20 см, измествайки подобен от градушка в Южна Дакота, установи ново проучване. 

Събитието в Аржентина показа, че подобни събития могат да се случат в различни части на света.

На 8 февруари 2018 г. суперклетъчната гръмотевична буря, която удря град Вила Карлос Пас в провинция Кордова, Аржентина, произвеждя силни  градушки. Всъщност парчетата град са били толкова големи, че учените предложиха да бъдат описани като „гаргантюанска градушка“  ('Gargantuan' hail).

Градоносната буря е добре документирана. Местните жители публикуваха много снимки и видеоклипове на събитието в социалните медии.

Година по-късно изследователите проследяват сметките, разпитват свидетели, посещават места, където са нанесени щети, събират фотограметрични данни и анализират радарни наблюдения. Използвайки фотограметрия - правейки измервания от снимки - и видео доказателства, учените забелязват три "забележителни" ледени парчета, а едно може да е поставило световен рекорд. То достига между 18 и 24 см въз основа на фотографиите, което според изследователите е "близо до или надвишава" сегашния световен рекордьор по големина. Това означава, че е възможно градушката в Аржентина да е грабнала световния рекорд за градушка през 2010 г. от Виван, Южна Дакота, която е имала късове с размери 20 см и тегло 1 килограм.

Учените отчитат своите открития в Бюлетина на Американското метеорологично дружество.

„Невероятно е“, коментира съавторът на проучването Матю Кумджан (Matthew Kumjian) в съобщението за пресата от Университета на Пенсилвания. "Това е крайният горен размер, който може да се очаква от градушка."

Градушите се образуват, когато гръмотевичните бури изнесат дъждовни капки в изключително студени участъци от атмосферата, където замръзват. След това те стават по-големи, когато се сблъскат с други капки течна вода, които замръзват върху повърхността на зърната град. Когато възходящият поток на гръмотевичната буря вече не може да уравновесява тежестта на ледените парчета, независимо дали възходящият поток е отслабнал или защото зърната град са станали големи, градушката пада на земята.

Съавторът на проучването Рейчъл Гутиерес (Rachel Gutierrez) отбеляза, че по-големият размер на градушките може да има нещо общо с това колко бързо се върти възходящият поток на бурята, но точната връзка между тези два фактора все още не е известна.

Според изследователите градушката, която е по-голяма от 15 см, трябва да бъде класифицирана като „гаргантюанска“.

Въпреки че подобни събития са рядкост, когато се случват и градушката пада с голяма скорост, която е достатъчна, за да нанесе щети на автомобили и къщи и дори да навреди на хора и добитък. Затова е важно да разберем по-добре тези редки събития.

„Бихме искали да помогнем за смекчаване на въздействието им върху живота и имуществото, за да предвидим подобни събития“, заяви Кумджан.

Източник'Gargantuan' hail in Argentina may have smashed world record, The Pennsylvania State University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !