Лекарство за мигрена причини средновековна болест на пациентка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 юли 2020 в 10:57 6762 0

Кредит Тhe New England Journal of Medicine 2020

Пациентка е диагностицирана със заболяване, често срещано през Средновековието, познато като “свещеният огън” или “огъня на Свети Антоний” след като изпитва горяща болка в краката, се съобщава в нова публикация в The New England Journal of Medicine.

Жената, на 24 години, търси лекарска помощ два дни след като започва да чувства силно усещане за парене в двата си крака от пръстите до средата на бедрата. Краката й стават бледи и тя изпитва трудности да върви. 

При прегледа лекарите откриват, че краката й са студени при допир и не успяват да намерят пулс в артериите, носещи кръв към подбедриците и стъпалата. Компютърно томографското сканиране показва стеснение на артериите, след което е приложено лечение с хепарин, вещество, разреждащо кръвта. Болката в краката намалява и те стават отново топли и с подобрено кръвообращение. За съжаление един пръст на пациентката е ампутиран заради гангрена.

Диагнозата, поставена на пациентката е ерготизъм - заболяване, по-често срещано през средновековието, отколкото днес. То се причинява от гъбата Claviceps purpurea, която заразява зърнените култури и най-вече ръжта. Заболяването води до гангрена заради намаленият кръвоток, лющене на кожата, конвулсии, както и мания и психоза.

В историята има много препратки към това заболяване, познато под различни имена, включително “огънят на Свети Антоний”, на името на монашески орден, който се славел, че го лекува успешно по данни от 857 г. сл.н.е., когато много хора страдат от “подути рани, разяждащи крайниците, които отслабват и окапват преди смъртта”.

Заболяването е рядко срещано днес. Веществото ерготамин, извличано от гъбичката, е използвани при лечението на мигренозни състояния.

Пациентката обяснява, че е приела лекарство срещу мигрена четири дни преди инцидента. Обикновено това би било безопасно при спазване на предписаната доза, но усложнения могат да се получат при комбинация с други лекарства. Жената е приемала и ритонавир като лечение срещу HIV, което инхибира ензима CYP3A4, което води до повишените нива на ерготамин в кръвта, се обяснява в публикацията.

Две седмици след лечението и спирайки приема на медикамента, кръвообращението в краката й се подобрява значително.

Източник: IFLScience - Woman Experiencing Burning Pains Turns Out To Have Medieval "Holy Fire" Disease

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !